10 år för Ranch Horse Classic

För tionde året i rad hölls Ranch Horse Classic på High Chaparral i Hillerstorp. Tävlingen som från början var ett samarbete med RHA – Ranch Horse Association och High Chaparral har idag vuxit till Skandinaviens största tävling, både när det gäller, ko-grenar, timed events och ranch-grenarna. Även på publiksidan är man i särklass störst inom westernvärlden och tredje störst när det gäller hästtävlingar överlag. Det kändes dock som ett något lugnare tempo i år. Man hade begränsat antalet starter och också infört ett kvalsystem i de klasser det behövdes. Detta för att dels höja statusen men också minimera stressen vid anmälan. Tidigare blev det fullt endast några timmar efter anmälningssystemet öppnade. Som tävlande blev kanske några besvikna som inte kunde vara med, men på det stora hela var det bara av godo ansåg de flesta vi pratat med. I ko-klasserna var man mycket nöjd, bland annat med korna som var fina och fräscha varje dag. Ryttare vi talat med upplevde att domaren gjorde en del missar och dömde lite ojämnt, men att det blev rätt vinnare i klasserna i alla fall.

Fjolårets tävling är en av de tre blötaste genom åren och årets tävling låg en bit efter men bjöd på rejäla skurar blandat med sol och värme. Stallarna man hyrt in för året fick massor av beröm av deltagarna, då de var rejäla och dessutom hade en gång med tak något som behövs när det regnar stora mängder.

Tävlingen Last Man Standing bjöd kanske på en av de roligare överraskningarna med Anki Carlsson som vinnare och Oskar Dyås som delad två med Tomas Lindgren.

Under lördagskvällens underhållning, blev alla som bör tackade för ett fantastiskt arbete genom åren, utan dem vore det inget RHC. Freestylereiningen avslutades med ett okänt ekipage som visade sig vara ett frieri till tävlingsledaren Monica Widh som snabbt blev uppkastad på häst och inför en tårögd publik tackade ja!

Du kommer kunna läsa en större artikel från tävlingen i nästa nummer. På vår facebook har vi under veckan uppdaterat resultaten från klasserna men vill du kolla allas placeringar gör du det här eller titta på klasserna gör du här

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]