Black Arabians

”The black color can vary from Jetblack, Ravenblack, Blueblack to Summerblack” . Skönhetsexperten och modellen Kathleen Olsson från Uddevalla har tagit på sig den tuffa uppgiften att föda upp svarta Arabiska fullblod i världsklass. Med stark vilja och höga värderingar jobbar hon stenhårt för ett gott avelsarbete. Tillsammans med sambon Andreas driver Kathleen, Black Arabians of Sweden.

LR 8/2008
Text och foto: Lena Holmgren

[private]


Då Gud bestämde sig för att skapa hästen, sade han till Sunnanvinden:
– Förtäta dig, ty av dig vill jag skapa ett nytt väsen för att ära mina helgon och ödmjuka mina fiender. Och Sunnanvinden sade:
– Så skapa detta väsen, O herre. Och Gud tog en handfull av Sunnanvinden, andades på det och skapade hästen”
Otaliga är de legender och den mystik som omringar en av världens äldsta hästraser, det Arabiska fullblodet. Den orientaliska hästens skönhet, klokhet, vitalitet och underbara temperament har fascinerat människor genom alla tider. Sedan tusentals år är den arabiska fullblodshästen ett resultat av en stenhård och strikt avel. Beduinerna red dessa hästar i det arabiska höglandet och avlade dem för speciella ändamål i en vardag där stamkrig och plundring tillhörde vanligheten. Ett tufft nomadiskt levnadssätt och ett nådalöst klimat med ökenstormar satte hästarna på hårda prov. Överlevnadssiffran hos fölen nådde inte 50%. De som klarade sig utvecklades till starka och modiga individer med stor tillit till människan.


”Svarta hingsten”

Än i dag finns renrasiga araber som härstammar från dessa första stamfäder. Seriösa uppfödare söker med ljus och lykta för att bevara den extrema typ och den unika karaktär som kännetecknar ett äkta arabiskt fullblod.
Kathleen Olsson, bosatt utanför Uddevalla, är en av dem. Blond som solen själv möter hon upp på gården i Lane Ryr. Hon är klädd i klassiskt svart och vitt. Vid hennes sida dansar en överjordiskt vacker och kolsvart häst.
– Det här är vår underbara Tristin från USA. Han är två år gammal och ska ingå i vårt avelsprogram från och med nästa år, ler Kathleen medan hon försöker hålla jämna steg med den kromande och långbenta hästen.
Tristin är som tagen ur de klassiska ungdomsromanerna om ”Svarta hingsten”. Pälsen skimrar i solskenet likt lacken på en nyvaxad bil. Han rör sig stolt och med en lätt, fjädrande gång. Svansen hålls högt och värdigt, liksom huvudet med sin konkava profil. Plötsligt stannar Tristin upp och vidgar de välformade näsborrarna i vinden. Med stora, mörka ögon skådar han över fältet mot en av hagarna. Där borta har några tjusiga objekt fångat den unge herrns uppmärksamhet. Tjugoettåriga stoet Serenada är en av dem. Flankerad av sin svarta fölunge kastar hon långa, förtjusta blickar tillbaka.


Ung och driven med smak för svart

Vid en ringa ålder av tjugofem har Kathleen redan en målmedvetenhet och en drivkraft som skulle kunna göra vem som helst grön av avund. På mindre än fem år har hon tillsammans med sambon Andreas, 30, byggt upp en stabil grund för sin avelsverksamhet Black Arabians of Sweden. Det är Arabiska fullblod som gäller och de ska helst vara svarta.
– Men färgen får aldrig någonsin vara på bekostnad av kvalitet och temperament, hävdar Kathleen bestämt.
Hästintresset slog rot redan i femårsåldern och inledningsvis var det rasen shetland som dominerade, men som nybliven tonåring fick Kathleen sin första arab, Merano, en brun vallack.
– Vi tävlade framgångsrikt i ponnygalopp, hoppning och westernridning. Vi åkte även på utställningar. Det var Merano som gjorde att jag fastnade för den ädla, lättlärda och mångsidiga rasen. Drömmen om en egen arabisk fullblodshingst blev verklig under Kathleens tjugonde år. Då kom svarta Armani in i hennes liv. Färgen var mest en slump, men med honom startade intresset för just svarta araber.
– Armani var både snygg och fantastisk att rida. Jag ställde honom på en seminstation i Uddevalla. Där fick jag lära mig massor om avelsverksamhet. Efter ett och ett halvt år bestämde jag mig för att satsa på uppfödning av svarta araber. Vi importerade våra första kvalitetsston, Sweatheart och Kadima, från Tyskland.

Smakfull inredning och kramig gårdvar

Samtidigt köpte Kathleen och Andreas den nio hektar stora gården här i Lane Ryr socken. Andreas som är asfaltläggare till vardags är även en hejare med hammare och spik. Till våren är det tänkt att den forna ladugården ska vara förvandlad till ett fräscht stall med åtta boxar och andra faciliteter som hör hästhantering till. Men den rymliga och smakfullt inredda sadelkammaren står redan klar. Här samsas sadlar och träns i sinnlig atmosfär. Stengolv, bord och stolar harmonierar skönt till fondväggens stormönstrade tapet och vitmålade trätak med åldrade bjälkar.
Boningshusets interiör går också i ljusa, vita toner. Stilen är lantlig/romantisk och ger känslan av ombonat och hemtrevligt. En stor glasveranda i anslutning till vardagsrummet är som gjord för umgänge och vetter ut mot en vidsträckt hage. Här kan paret njuta utsikten av sina ”svarta diamanter”.
Den ständige följeslagaren, Åke, lägger upp sitt tunga huvud på vardagsrumsbordet. Nästan vindögt betraktar han en kaka som hamnat farligt nära nosen. Han behöver inte stå på bakbenen för att nå upp. Åke är nämligen av rasen Grand Danois, och färgen, ja den är förstås svart!
– Man måste ha hund när man bor på landet, skrattar Andreas, klappar om sin kompis och berättar att Åke är bra med hästarna och håller koll på alla besökare men att han också, trots sin storlek, verkar tro att han är en kramig knähund.

Skönhet bygger framtid

Kathleen älskar att omge sig med skönhet. Själv har hon ett förflutet som modell och bär på ett minst sagt fördelaktigt utseende. Sedan 2004 driver denna unga och företagsamma kvinna ”Skönhetsspecialisterna”, tillsammans med en kollega. Salongen ligger inne i Uddevalla och har åtta stycken inhyrda skönhetsexperter, var och en med sin egen nisch. Kathleens specialområden består av ögonfrans- och hårförlängning, celluitbehandlingar, lerinpackningar och tandblekning. Hon håller även utbildning i ögonfransförlängning, såväl i Sverige som i utlandet.
– Företaget går bra och en stor del av pengarna går direkt in i avelsverksamheten Black Arabians of Sweden. Målet är att i framtiden kunna livnära sig på hästarna men ändå ha kvar en fot i skönhetssalongen, bara för att det är kul, säger Kathleen kalkylerande.
Hon verkar ha nästan allt. Man skulle kunna tro att detta är en stroppig tjej med näsan i vädret. Men så verkar inte vara fallet, tvärtom. Kathleen ger intrycket av en varm och ödmjuk person med inbyggd medkänsla till såväl djur som människor. Även om skönhet är viktigt för henne så finns också en distans till det hela.
– Det får inte gå en åt huvudet, menar hon.


Delad vision om mångsidig ras

Andreas har ingen hästbakgrund men genom Kathleen har intresset för hästar väckts. Med stort engagemang delar han hennes vision i utvecklingen av Black Arabians of Sweden och han berättar kärleksfullt om deras första uppfödning, svarta Braveheart, fölungen som kom att följa dem som en hund.
Det arabiska fullblodets unika kvaliteter gör den till en utomordentlig allroundhäst. Tack vare sin snabbhet, uthållighet och hållbarhet är den mycket lämpad för långdistansritt och kapplöpning.
– En arab ska inte bara vara snygg, den ska användas också. Vår uppfödning kommer att hållas på den nivå vi har idag, en liten exklusiv skara på cirka tio hästar. Allt för att vi ska hinna med att träna dem, säger Kathleen klokt.
I ridningen är det dressyr och westernridning som utövas och all markhantering av föl och unghästar görs enligt konceptet natural horsemanship.


”Kalle” till Abu Dhabi och nya stjärnskott

Att föda upp kvalitetsaraber är en utmaning i sig. Att de helst ska vara svarta gör inte uppgiften lättare. Kathleen letar ständigt efter hästar med intressanta stammar och planerar genomtänkt sina val av gener och individer för bästa resultat.
– Det är en liten procent av alla bra araber som är svarta. I Sverige är urvalet väldigt litet. Vi har främst valt att använda och importera hästar från andra länder, som till exempel Tyskland eller USA. Ett av våra bäst producerande ston är WN Kadima US. Hon är faktiskt brun, men lämnar nästan uteslutande svarta föl. I år nedkom Kadima dock med ett brunt hingstföl, BLA Kalashnikov, eller Kalle som han kallas, en ljuvligt vacker individ med ett fantastiskt temperament. Han är nu såld till HH Sheijk Hamdam Bin Zayed Al Nahyan på Al Aryam Arabians i Abu Dhabi, ler Kathleen stolt med hela ansiktet. Sammanlagt har Black Arabians of Sweden sålt fem hästar i år, varav tre på export. Men intäkterna ligger inte och dammar på kontot någon längre tid. Nya investeringar har gjorts. De senaste tillskotten är exotiska Trevs Jasmine, fyra år och fölungen Kornelia. Jasmine är helsyster till hingsten Tristin BP och Kornelia är halvsyster till densamme. Tre stjärnskott med mycket särprägel.


Rätt kontakter viktigt

– Jag tycker om att mixa olika linjer och är väldigt förtjust i spanska och egyptiska araber som har mycket typ. Den polska araben är något enklare men har ofta väldigt fint steg. En blandning av dessa är det ultimata.
I en uppbyggnadsfas är det många faktorer som spelar roll om man ska lyckas, inte bara pengar. Man måste ha god kunskap, visa att man finns och kunna skaffa de rätta kontakterna.
– Kathleen är duktig på marknadsföring, hon är social, bra på att synas och har en vilja av stål, säger Andreas berömmande om sin sambo.
– Jo, det stämmer nog. Jag håller mig verkligen ajour och åker på internationella utställningar så ofta jag kan. Många dörrar har öppnats runt om i världen genom de kontakter jag har fått. Resan till världsutställningen i Dubui i mars var till exempel mycket givande, säger Kathleen entusiastiskt.
Hemma på gården kommer det besökare titt som tätt, ofta från länder utifrån. Svarta arabiska fullblod är populära. För en tid sedan dök en intressent från Mellanöstern upp
– Mohsin från Aali stud. Han visade sin uppskattning och avvaktar nu förväntansfullt på en avkomma efter Tristin till nästa år.


Grooming och samlingsobjekt

Det gnistrar lite extra i Kathleens ögon när hon berättar om utställningar och så kallad ”grooming”.
– Det är mycket träning och förberedelser inför en utställning. Hästen ska vara fin i hull och ha rätt muskler. Den ska putsas, klippas och ”sminkas” efter konstens alla regler. Den ska kunna ställa upp rätt, sträcka på halsen och visa upp sig på ett showigt men ändå balanserat sätt. På hög nivå måste man använda sig av en professionell ”handler”. Vi anlitar rutinerade Maria Holgersson från stall Lunnarp i Skåne. Hon ger goda råd och coachar oss på bästa sätt.
Men Kathleen är själv duktig på att visa sina hästar. I augusti åkte hon till Finland med Tristin och Jasmine för att delta i deras internationella C-show. Tristin blev klassvinnare, unghingst champion, most classic head vinnare och inte minst, Best in Show. Jasmine blev klassvinnare och sto champion. Detta i hård konkurrens med kvalitetshästar från andra länder.
Hon unnar sig knappast några smycken själv, men däremot får hästarna desto fler. Kathleen samlar på halters. Det är utsökt vackra huvudlag med syfte att, om möjligt, försköna hästens kilformade huvud ännu mer. Trettiofem stycken ingår hittills i samlingen, alla med olika färg och form. En del är enkla medan andra är tofsförsedda och sydda med mycket ”bling”.


Sunt förnuft och största respekt

Kathleen och Andreas är oerhört glada för varje friskt föl de får. I år har det blivit tre stycken.
– Det svåra är att skiljas från underbara individer man lär känna. Men vi är supernoga med att hästarna kommer till seriösa och bra hem. Fast våra första, fantastiska ston Sweetheart och Kadima säljer vi aldrig. De har lagt grunden till hela vår verksamhet, säger Kathleen med vördnad i rösten.
Sedan lång tid tillbaka i historien är det Arabiska fullblodet en ras som är fullkomlig i sig själv. Det ställer höga krav på dagens uppfödare. Ska aveln dessutom fokusera på en färg ökar kraven ytterligare. Black Arabians of Sweden litar på sitt omdöme och axlar denna uppgift med sunt förnuft och största respekt. Antagligen är det därför de har blivit ett namn på världskartan. Kathleen delar visdomen från ett citat ur Koranen. ”En bra häst har ingen dålig färg”
– Kvalitet är A och O. Blir våra araber sedan svarta är det bara ett glatt plus i kanten.
[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.