En bra start…

Wagonhound Land & Livestocks tränare Kevin Meyer och Matt Kelly använder alla resurser denna 75.000 hektar stora boskapsranch i sydöstra Wyoming har att erbjuda för att erbjuda sina unghästar…

LR 2/2008
Text och foto: Martin Langels, www.hastverkstan.se

[private]


Douglas, Wyoming. Eftermiddags solen skiftar i rött och skuggorna blir allt längre när Kevin Meyer and Matt Kelly manövrerar sina två åringar genom grinden, mot den stillsamt betande Red Angus hjorden.
Kevin rider Lean Irish Playgirl, ett välsvarvat Paddys Irish Whiskey sto som tar sig fram med väldigt behagliga rörelser. Hon är lite tveksam till att ta sig över vattnet som skiljer dem från boskapen dock. Kevin tar sig tiden att korsa ån ett flertal gånger tills märren slappnar av och lugnt och stilla vadar över. Under tiden flexar och böjer Matt sitt Smart Chic Olena sto runt en lägligt placerad buske.


Använder alla tillfällen

De två cowboyerna tar tillvara varje tillfälle naturen ger dem, att lära sina hästar om preasure and release, böja, backa och allt annat som en ranch eller showhäst behöver veta.
Genom att introducera ranchsysslor lugnt och stilla, utan ett pressat tidsschema eller stressen att bli klar före lunch, tillåts Wagonhounds unghästar att göra fel, lära av sina misstag och därigenom bygga upp sitt självförtroende.
Ett strålande exempel är när Kevins ungsto låter honom öppna en taggtråds grind från hästryggen, stående i en lerig vatten samling. Hon hanterar sin uppgift lika självklart som en 12 årig ranchvalack. Väl genom grindar och över vatten närmar vi oss korna. Med en gång visar Matts och Chics märr stort intresse för skapelserna framför henne med sänkt huvud och spetsade öron.
Lugnt och stilla följer Matt korna och låter sin häst trycka på och förfölja en utvald kviga. Vid ett tillfälle hoppar kon hastigt åt vänster och fuxen som visar ett lovande uttryck och stil, pilar efter. Mjukt och fint tar Matt upp henne och leder henne ur jakten innan det går på tok.
Kevin tar sin tur genom hjorden och låter sitt sto cirkla en grupp kvigor. När hon stressar upp sig och blir lite för angelägen låter Kevin hästen trava runt de utvalda korna till dess märren inser att det var behagligare att skritta.
Kevin och Matt fortsätter sin lugna lek, som skall fostra hästarna, ett bra tag. De låter sina hästar känna på och träna alldagliga ranchsysslor. De låter hästarna cirkla runt och genom korna, samtidigt som de ger hästarna en lektion i följsamhet, form och generell grundträning.


Svårt tro att de bara är två år

På hemvägen backar Matt sin häst uppför en liten kulle för att stärka ryggen samt lära hästen använda sin bakdel korrekt. Han låter hästen ta ansvar för att undvika stenar och att placera fötterna rätt. Återigen leder han mjukt och fint. Föreslår mer än tvingar.
Skänkel vikning genom en sumpig del av hagen är inget som bekommer Kevins sto särskilt mycket efter arbetet som lades ned på att vada genom vattnet tidigare. När ranch högkvarteret närmar sig är de två tränarnas hästar så lugna och trygga att det är lätt att glömma att de bara är två år gamla och precis har stirrat kor i vitögat, öppnat alla möjliga grindtyper och vadat genom knä djupt vatten för första gången.


Samma start för alla hästar

Wagonhounds uppfödningar får alla samma start i livet. Fölhantering, inridning och utbildning oavsett om de skall till tävlings arenan via proffessionella tränare som cutter Tim Smith, reiner Andre Fappani eller cowhorse legenden Bob Avilia, eller  blir kvar på ranchen som ovanligt väl stammade och startade ranch hästar. Ovanstående trio tillsammans med AQHA Executive Committee President Frank Merrill som konsult, ser över åringar och tvååringar och föreslår i vilken riktning varje individ borde gå. Kevin ansvarar för och managerar Wagonhounds hästprogram i stort samt startar de flesta unghästarna tillsammans med Matt Kelly.
– Vi har tvingats att justera vårt program en del då vi insett att olika tränare har olika preferenser om hur de vill ha hästarna inridna, säger Kevin.
– Till exempel när Bob Avilia var här och inspekterade hästarna ville han ha mer eftergift i nacken på dem. När sedan cutting tränaren Tim Smith provade samma hästar var det för mycket eftergift!
– Så Matt och jag försöker gå någon slags medelväg numera och ge tränarna en väl inriden häst som i stort sett kan gå vilken disciplin som helst.
Jag föreslog då raskt att  de borde låta Tim prova hästarna först och Bob sedan. Av Kevins sluga leende och Matts hjärtliga skratt utläste jag att de haft samma tanke.
Tränarparet på Wagonhound kompletterar varandra perfekt då Kevin erkänner att han kan vara lite otålig medan Matt är lugnet själv. Bägge besitter dock insikten, framsyntheten och den ödmjuka inställningen att två par ögon ser mer än ett när de bollar idéer och åsikter om hästarna och dess träningsupplägg mellan sig.
– Om jag kör fast eller har problem med en colt tvekar jag inte att fråga Matt om råd eller helt sonika låter Matt rida honom. Och Matt är lika dan,  förklarar Kevin.
– I den här branschen är det lätt att man blundar för sina egna fel och brister och stoltheten och prestige tar överhanden.
Med den ödmjuka inställningen är det lätt se vilken vinn-vinn situation som råder på The Wagonhound Ranch. Tränarna växer och utvecklas samtidigt som hästarna får bästa tänkbara start i livet.


Arena i världsklass

Ranchen äger i dagsläget 2005 års NCHA World Finals Champion, WR This Cats Smart och Kevin och Matt ser otåligt fram emot att få starta High Brow Cat-hingstens första kull, nu åringar.
Wagonhounds faciliteter är bland de mest imponerande jag sett, från high tech labbet och avelsdivisionen, som Rita Hunsucker chefar över, till stallar och framför allt arenan i världsklass! Allt byggt med känsla, stil och tanke på den omkringliggande naturen.
Vi sadlar av våra hästar i det fantastiska showstallet som är sammanbyggt med en inomhusarena av absolut världsklass. Som Kevin uttrycker det;
– De flesta hästar får aldrig ens tävla i en arena som denna, inte ens i futuritys och liknande.
– Men den är trevlig att ha när det regnar ute, fyller Matt i med ett skratt. Efter tvagning i duschhallen, som för övrigt är lika stor som en normal stallbyggnad, leder vi ut våra hästar till den väntande kvällsmaten.
När vi sjunker ner i ett par lämpligt placerade vilstolar på stallgången vänder sig Kevin mot mig och framför beslutsamt;
– Det vi har här på Wagonhound är ett riktigt lagarbete. Alla aspekter och avdelningar av ranchen är beroende och knutna till varandra på något sätt.
– Arbetet vi lägger ner på unghästarna i dag gynnar inte bara oss utan även cowboss Justin Schwartzkopf och grabbarna i kodivisionen, feedlot och  outfitting operationen ett eller ett par år längre fram. Likaledes har vi, Matt och jag, stor glädje av jobbet som tränar/hovslagarparet Scott och Missy Shoemaker lägger ner på hanteringen av föl och åringar.
– Och vi får löpande feedback och synpunkter från andra cowboys samt möjligheten att rida och träna hästarna i riktiga ranchsituationer, avslutar Matt.


Stor ranch

Med dryga 3.500 Red Angus kor till sitt förfogande, spridda över mer än 75.000 hektar av omväxlande Wyomingprärie och bergig vildmark, förstår jag vad Matt menar. Kevin sprider berömmet och försöker verkligen, utan framgång, tona ner sin och Matts betydande roll i denna fantastiska hästoperation. Det finns ingen plats för stora egon på denna ranch där alla verkar dra åt samma håll och hjälpas åt för att göra Wagonhounds brand till något att vara stolt över.
Och jag måste säga att jag är imponerad!

Läs mer på: www.wagonhound.com


[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.