Miniatyrhästar på Painted H Ranch

LuckyRider besökte Painted H Ranch i Chino Hill, Kaliforninen. Där träffade vi en mängd lurviga charmtroll som faktiskt är riktiga showhästar.

Text och foto: Åsa Wikberg

dsc_0154

Inbäddad bland gröna böljande kullar hittade vi alldeles utanför staden Chino Hills i Kalifornien en spännande ranch. På Painted H ranch huserar Aimee Holliday och Dustin Davis. Aimee driver en högklassig uppfödning och tävlingsverksamhet med miniatyrhästar och Dustin är hästtränare och välkänd i horsemanshipsammanhang.

Hund mot coyote

När vi kör upp till den välordnade anläggningen ser vi flera hagar med miniatyrhästar och mitt ibland dem går en pyrenehund.

–  Vår pyrene skyddar hästarna från coyote, berättar Aimee när hon ser våra frågande blickar. Vi har haft stora problem med dem i området. Vi har inte haft någon attack på hästarna här med det är andra som haft det. Speciellt när fölen är små är de lätta byten för en coyote. Det är lite lustigt för när hunden växer upp med hästarna så tror att han är en häst själv.

Miniatyrhästar utgör ingen stor sport i Sverige, men i USA är det stort och det tävlas intensivt även med minis, berättar Aimee.

– Det coola är att det finns olika typer av minis men det finns också olika tävlingsklasser där varje typ kan hävda sig. Det öppnar upp för folk att man kan komma in och tävla utan att man måste köpa en jättedyr showhäst. Man kan idag få en för tusen dollar, en som växt upp på en bakgård kan fortfarande vara bra som showhäst.

När det gäller tävlingsklasser så berättar Aimee att olika typer av minis tävlar i olika klasser.

–  Vi har nu olika klasser i halter. I conformation class har man en rasstandard där minin ska se ut som en miniatyrarab. De senaste åren har man öppnat upp en stock division för hästar med lite grövre benstomme. Så om man inte har massor av pengar för att köpa den vackraste arabliknande minihästen kan man fortfarande vara med i gemet, förklarar Aimee entusiastiskt.

Från början var det hunters och jumpers som gällde för Aimee men snart fick hon upp ögonen för de små charmtrollen.

– I vårt byggföretag hade vi en anställd som hade minis, hon sa att ”ni måste komma och de dem”. Jag gjorde det och sedan var jag fast. Första åren tävlade jag och visade deras hästar. Den första egna vi skaffade är nu 21 år och fortfarande kvar på gården.

Tillsammans med sin pappa blörjade Aimee bygga upp en hjord som nu består av ett trettiotal hästar. De köpte fastigheten där de numera bor och driver verksamheten.

– Min pappa dog i cancer, men han fick njuta av detta i några år först. Nu är min mamma engagerad i hästarna och hjälper mig.dsc_0334

Familjen hjälper till

Aimees man Dustin får även han hjälpa till med minisarna,vanligtvis när det uppstått något problem dock.

– Ofta är det något problem jag orsakat själv, men han arbetar med natural horsemanship så vi blir ett dynamiskt team, det är kul, skrattar Aimee.

Läs mer i LuckyRider nr 7 2016. Prenumerera här: www.luckyrider.se/prenumerera

dsc_0143

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …