På besök hos Jonna McCabe

McCabe Training Stables är ett känt namn i westernsammanhang i Skandinavien och LuckyRider tog sig över den välkända bron för att besöka Jonna McCabe i Brædstrup, Danmark.

TEXT OCH FOTO: ÅSA WIKBERG

Stora stallar, ridhus, hagar, en stor butik och hus i anslutning möter oss. I hagarna går hästar av varierande raser och storlekar och betar.

Vi är på besök hos McCabe Stables och möts av en kvinna som oförtröttligt arbetar för det hon tror på. Jonna är en av de som varit med och format westernridningen och reining i Danmark, men från början var det engelsk ridning för hela slanten.

Intresset började i USA

Det var först när hon flyttade till San Diego i Kalifornien som westernintresset tog fart.

–  Jag var arton år och ville prova på något nytt. Så i princip hoppade jag på ett plan och åkte till USA för att arbeta. Det första stallet jag hamnade på hade araber och här var man inriktade på olika discipliner, både inom dressyr och western.

Jonnas var redan en duktig ryttare inom dressyr och hoppning, men nu fick hon tillfälle att utveckla fler talanger.

–  Arabtävlingar inom western är väldigt stora i USA och det är stora pengar i omlopp. Jag arbetade i det stallet i över ett år och åkte sedan hem en kort period, berättar Jonna.

–  När jag kom tillbaka till samma ranch ett par månader senare gick det inte lång tid förrän jag fick erbjudande att tillsammans med en annan person ta över en stor anläggning som ägdes av staden, men som hade stått tom en längre tid. Det var i Bonita, Sweet Water farms, med plats för 120 hästar och med sju utomhusbanor.

Där arbetade Jonna fram till 1999 och under den tiden hann hon hitta, och gifta sig med, en amerikan.

Läs mer i LuckyRider 1 2016.

Prenumerera nu och få westernkalender och vitaminbok på köpet!

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]