Ridsport – svenska VM-truppen nominerad

Kan du inte läsa mailet? Visa det i din webbläsare.

Svenska Ridsportförbundet – 2014-07-21 18:26 CESTreiningFredrik Thomsson och Isabell Silverstolpe vid VM 2010.FOTO: Svenska Ridsportförbundet Foto 

Förbundskaptener och landslagsledare har gjort den första anmälan till Ryttar-VM i Normandie, Frankrike, senare i sommar.
Sverige deltar med lag i samtliga åtta grenar på VM, Alltech FEI World Equestrian Games. Anmälan den 21 juli är en nominering, definitiv anmälan görs antingen den 14 eller 21 augusti beroende på i vilken VM-vecka grenen avgörs.
VM i Frankrike invigs den 23 augusti och avslutas den 7 september.

Dressyr
(VM-truppen får innehålla fyra ekipage, inga reserver på tävlingsplatsen)
Förbundskapten Bo Jenå har nominerat sitt lag och tagit ut en reserv.
I truppen ingår Tinne Vilhelmson Silfvén med Don Auriello, Patrik Kittel med Watermill Scandic HBC och Deja, Minna Telde med Santana och Jeanna Högberg med Darcia VH. Reserv är Cecilia Andrén Dorselius med Lennox, som följer med till precampen i Frankrike.
– Jeanna Högberg gjorde en väldigt bra insats i Aachen den gångna helgen och har visat stabil form under året, säger Bo Jenå om sin fjärderyttare.

Fälttävlan
(VM-truppen får innehålla sex ryttare, inga reserver på tävlingsplatsen)
Inget av de fyra ekipage som ingick i förra årets VM-silverlag finns tillgängliga för förbundskapten Staffan Lidbeck. Den senaste att lämna återbud är Niklas Lindbäck och Mister Pooh – se separat nyhet.
Sara Algotsson Ostholt är gravid, Frida Anderséns häst Herta är skadad och Ludwig Svennerståls EM-häst Shamwari är såld.
– Beskedet om att Mister Pooh inte kan delta i VM är verkligen tråkigt och i och med det förlorar vi ett av de ekipage jag tänkt bygga laget kring, säger Staffan Lidbeck. Men så är det med hästar, och det viktiga är att Mister Pooh blir frisk och kommer igen.
Staffan Lidbeck har nominerat sju ryttare.
Viktoria Carlerbäck med Volt af Källstorp, Dag Albert med Tubber Rebel, Anna Hassö med Clover, Anna Hilton med Matrix W, Johan Lundin med Johnny Cash, Malin Petersen med Sofarsogood samt Ludwig Svennerstål med Alexander och King Bob.
– Innan jag slutligen tar ut vilka som åker till Frankrike ska vi kolla hästarna, titta på dagsform och ha diskussioner med ryttarna, säger Staffan Lidbeck som har fram till den 14 augusti på sig att ta ut den slutliga VM-truppen.

Hoppning
(VM-truppen får innehålla fem ryttare)
Förbundskapten Sylve Söderstrand kommer att vänta in i det längsta med at ta ut det lag som ska åka till VM i Frankrike. Flera tävlingar, bland annat två omgångar i nationshoppningsligan Furusiyya FEI nations Cup, återstår där ryttarna kan visa form.
Nominerade till VM är landslagets spetsgrupp samt några av utmanarna.
Nominerade är; Niklas Arvidsson med Click and Cash, Angelica Augustsson med Quiet Easy, Malin Baryard Johnsson med H&M Tornesch, Rolf-Göran Bengtsson med Casall Ask och Unita Ask, Henrik von Eckermann med Cantinero och Gotha FRH, Jens Fredricson med Lunatic, Peder Fredricson med H&M Cash In och H&M Sibon, Niklas Jonsson med Caral, Douglas Lindelöw med Casello samt Alexander Zetterman med Cafino.
– Vi har valt att nominera en ganska stor trupp, dels för att vi har många duktiga ekipage, dels för att det händer att hästar blir skadade, säger Sylve Söderstrand.  Vi vill vara beredda på alla eventualiteter.

Para-dressage – dressyr för ryttare med funktionsnedsättning
(VM-truppen får innehålla fem ryttare, fem hästar (fyra lagryttare + en individuell) )
Landslagsledare Agneta Aronsson har nominerat fyra ryttare VM i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning.
Det är Anita Johnsson, Laholm, med Nefertiti, Kerstin Larsson Englund, Folkärna, med Black Music, Sandra Karlsson, Eskilstuna, med Vogue E. och Gabriella Löf, Burgsvik med Doniro.
Alla fyra ryttarna har tidigare mästerskapsrutin men för tre av de fyra hästarna blir VM i Frankrike debut i stora mästerskapssammanhang.
Sandra Karlssons Vogue E. var med på EM i Danmark förra året, men för Nefertiti, Black Music och Doniro blir VM i Frankrike en ny upplevelse.

Distansritt
(VM-truppen får innehålla fem ryttare – nominated entries var 25 juni)
Sedan tidigare är tre svenska ryttare kvalade både enligt VM-kvalreglerna och de kvalkrav Svenska Ridsportförbundet ställt upp. Nomineringen är gjord tidigare.
Det är Maria Hagman Eriksson, Frida Ekström och Yvonne Ekelund.
– Det är erfarna och rutinerade ryttare och vi ska ha chans till en bra lagplacering, säger Annelie Ohlén, landslagsledare.
Distansritten under VM rids ute vid Normandies kust, bland annat förbi Mont St Michel.
Annelie Ohlén var på plats på testtävlingen 2013.
– Vi har ganska god uppfattning om hur banan kommer att se ut och kan förbereda oss utifrån det, säger hon.

Fyrspann
(VM-truppen får innehålla tre kuskar)
Elitsamordnare Lotta Pålsson har nominerat tre kuskar till VM.
Det är Tomas Eriksson, Axel Olin och Fredrik Persson.
Generalrepetitionen i Aachen gav både glädje och besvikelse, men Lotta Pålsson känner att laget är på rätt väg.
– Vi är vid gott mod och fick en del positiva besked i Aachen, säger Lotta Pålsson.
I en fyrspannstävling gäller att ha hästar som går bra både i den kontrollerade dressyren och precisionen, och den snabba och krävande maraton.
– Vi ska diskutera vilka hästar som ska med i VM-truppen, säger Lotta Pålsson.

Voltige
(VM-truppen får innehålla lag: sex voltigörer, en linförare, en häst, individuellt damer: tre voltigörer, tre linförare, tre hästar)
Landslagsledarna Monika Eriksson och Karolina Tagesson nominerar ett lag och en individuell voltigör till VM.
I laget, team SVEA ingår, Ella Filippa Velander, Natalie Brixland, Emelie Hallberg, Marie Li Korse, Paulina Svensson, Alice Wilsson samt Alva Eriksson.
Några av dem i laget var med på VM i Lexington, USA, 2010 och på VM 2012 i franska Le Mans så det är en rutinerad grupp.
Linförare är Ronja Persson och Achim, som var med 2010 och 2012, är VM-häst även i år.
Individuellt tävlar Sandra Anderberg. Hennes häst heter Lu 1 och linförare är Julia Lundh.
Både Team SVEA och Sandra Anderberg startade i de internationella voltigetävlingarna i Aachen för några veckor sedan.

Reining
(VM-truppen får innehålla sex ryttare, sex hästar (fyra lagryttare + två individuella) )
I reiningtruppen till VM är sex ryttare, fyra i laget och två individuellt, är nominerade att representera Sverige i Caen, Frankrike.
Det är en minst sagt internationell trupp med ryttare bosatta i Sverige, USA och Frankrike.
I laget är Fredrik Thomsson, Isabell Silverstolpe, Peter Ljungberg och Anders Josefsson uttagna. Johan Svensson och Conny Nilsson är reserver till laget och kan tävla individuellt.
Alltech FEI World Equestrian Games, Normandie, Frankrike 23 augusti – 7 september

Anmälan till VM görs i två steg
21 juli nominated  entries – där respektive nation nominerar tilltänka VM-ekipage. Vid nominated entries kan varje nation välja att nominera dubbelt så många per gren som får ingå i VM-truppen
14 och 21 augusti – definite entries – definitiv anmälan till Ryttar-VM

 

Svenska Ridsportförbundet, Strömsholm, 0220-456 00, www.ridsport.se

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.