Senaste nytt
Home » Horsemanship » Säkerhet i vardagen (del 1)

Säkerhet i vardagen (del 1)

Säkerhet handlar om självbevarelsedrift, att vilja vara rädd om sig själv och sin häst. Vi ska i en serie artiklar förmedla ett tänkandet kring säkerhet. Inte bara om att undvika faror, utan att det till största delen handlar om att man med enkla medel kan få en säker tillvaro med och för sin häst. Den här gången tar vi upp basen – vardagshanteringen.

LR 5/2009
Text: Mia Kristoffersson  Foto: istockphoto.com

[private]

Efter att ha diskuterat ämnet inom redaktionen bestämde vi oss för att detta är viktigt.
Tyvärr händer det saker även i ”vår” värld, saker som dels beror på okunskap, men lika ofta handlar om slarv eller ogenomtänkta rutiner. Det bara rullar på och ”jag gör det sen” kan till slut bli år av provisorium som funkar, men inte bra. Lucky Rider kontaktade Lollo Nilsson som driver och äger Jultorp Ranch. Om någon vet hur man förmedlar säkerhetstänkande så borde det vara han, resonerade vi.
Det första Lollo säger är; ”När du kör bil, ja då har du både säkerhetsbälte och krockkudde, men när får du användning av det? Jo när du krockar! Det är lika med hästen, för visst är det jättebra med hjälm och väst men inte förrän olyckan är ett faktum. Först måste man se till att hästen har både ”ratt och bromsar” med andra ord att man kan stanna och styra sin häst med omedelbar verkan. Den säkerheten finns det bara en väg till och det är genom långsiktig träning. Lollo poängterar att många har för bråttom och de inser inte att det krävs både arbete och tid för att få fram en säker häst. Vissa hästar har bättre förutsättningar och då går det fortare,  men med andra kan det ta lång tid innan de är säkra,  helt säker blir en häst aldrig. För det finns alltid saker vi inte kan påverka själva.


Chefen

Det första man måste etablera med hästen är, vem som bestämmer, ju snabbare i mötet man gör detta desto lättare blir fortsättningen. Många som köper en häst tar hem den för att sen låta den gå och acklimatisera sig i ett par dagar upp till ett par veckor. Vad man berättar för nykomlingen genom detta är att den har kommit till ett vilohem där den kan regera bäst den vill. När man väl sätter igång den nya hästen ja då har man ett egensinnigt krutpaket som är alldeles för bekväm i sin nya roll och då börjar kampen om ledarskapet. Vänder man på det i stället och börjar jobba med sin nya kompis från dag ett, undviker man mycket ifrågasättande av den nya flockmedlemmen som oftast accepterar sin nya raka ledare. Naturligtvis ska man anpassa mängden arbete och även svårighetsgraden om hästen dels är ovan vid miljöombyten dels kanske rest långt och behöver återhämtning. Men träning och arbete behöver inte betyda att man rider hästen svettig, utan det kan vara enkla saker som att gå bakom sin ledare, stå still och vänta eller helt enkelt bara vara lyhörd för vad du som ledare vill och önskar.
Är man konsekvent i sin ledarroll behöver man väldigt sällan ta i, utan kan med fördel bygga en positiv relation med sin häst. Hästar väljer  som bekant enklaste vägen, så förstår dom bara vad vi vill, så väljer dom den väg som skapar minst arbete. Men här är det viktigt att man verkligen har kunskap nog att kunna läsa sin häst. Gränsdragningen mellan en häst som inte förstår och en häst som tycker att den bestämmer och därmed motsätter sig dina önskemål kan vara svårtydd för den oerfarne, så är man minsta osäker, ta hjälp av tränare eller andra erfarna hästmänniskor som du säkert vet är duktiga på horsemanship.


Grundläggande

Lollo som tar emot mängder av gäster varje år har utarbetat enkla förhållningsregler som både erfarna och oerfarna hästmänniskor kan ta till sig och dra nytta av.
Att leda hästen, det mest grundläggande i hanteringen kan till och med det vara besvärligt om ledarskapet är otydligt. Genom att be hästen hålla sig något bakom dig är därför ett minimikrav. Lollo som har stall där ryttare och hästar måste passera genom dörrhål, funderade på vad som skulle hända om hästen blir skrämd, precis när man passerar dörrhålen.
En häst som blir skrämd eller reagerar med flyktinstinkt på något okänt, springer oftast framåt, ifrån faran. Det blir sällan mer än ett par steg då hästen oftast vänder sig om för att se vad det otäcka var.
Men skulle detta hända precis i genomfarten och hästen inte kan välja att springa upp vid sidan av dig, ja då händer det att den väljer minsta motståndets lag, nämligen över dig. Inte för att den inte respekterar dig eller vill vara elak utan för att flyktinstinkten är så stark hos hästen att den tar över allt annat även om det så bara är för en kort sekund.
Med detta i kunskapsbanken, bestämde Lollo sig för att förmedla till sina gäster att ”hästen ska gå bakom dig, utom när ni går i  genom dylika öppningar som till exempel dörrhål”. Så fort du som flockledare gått igenom; ta ett steg åt sidan ifall att. När både du och häst är ute återgå till ”häst följer ledare”. Ett exempel för att förklara hur viktigt det är att i varje situation förstå och förutse vad som kan hända ifall det oförutsägbara sker.  Detta sätt att tänka genomsyrar alla förhållningssätt Lollo förmedlar till sina gäster. Tänk efter före.
Han menar att självklart ska du lita på din häst precis som den ska lita på dig, men ibland händer saker utanför ens egen kontroll och vid dessa tillfällen är det bra att förstå signalerna från hästen och att kunna hantera konsekvensen av dom.


Förtroende

Med en bra grund- och lydnadsträning av hästen kan mycket undvikas eller förminskas, det vill säga att om hästen förstår dina signaler och önskemål och du är en tydlig ledare, så lyssnar hästen på dina beslut även i en situation där den reagerar med instinkt och vill fly. Om ni uppnått ett samförstånd litar hästen på dig och kan därför oftast slappna av och överlåta på dig att avgöra vad som är farligt eller inte.
Men även om man har ett fungerande ledarskap etablerat hos sin häst kan det ändå löna sig att fundera över sina rutiner någon gång ibland. Vissa saker handlar om utrustning och omgivning och med handen på hjärtat tror jag vi är många som kan göra förbättringar i våra stall och på den utrustning vi använder.
Lollo tränar alla sina hästar att  stå still utan att vara uppbundna. Detta är att föredra, då man väsentligt minskar risken för skador ifall hästen reagerar med flyktinstinkt. Vill man ändå binda upp sin häst är det viktigt med bra grimmor och en uppbindningsanordning med panikhakar och sist men inte minst att det sitter i rejäla stolpar eller liknande.  All utrustning som man använder minst en gång per dag och i många fall flera är viktiga att se över för sin egen säkerhets skull och för hästens väl och ve. Vassa kanter på grund av plåtskodda dörrar och stolpar, trasig boxinredning, ja listan kan göras lång och det handlar ofta om snabba enkla och ganska billiga åtgärder som ger både dig och hästen säkerhet och en lättarbetad miljö.


Börja på ruta

Men återigen, börja i rätt ände. Är man i färd med att köpa sig en häst, då har man alla chanser att påverka hur den framtida tillvaron ska se ut. Lollo, som köpt ett antal hästar genom åren, vet hur viktigt det är att köpa en häst utifrån sin egen kunskapsnivå. Att börja med en unghäst är ingen bra idé ifall man inte är både kunnig och erfaren. Det bästa för både häst och ryttare är att köpa en häst som är så färdig att man själv hanterar det mesta. Då blir framtida problem enklare att lösa och hästägandet blir roligt istället för en kamp.
När man tittar på hästar som är till salu, har Lollo ett gott råd; Sätt dig aldrig på en okänd häst. Låt säljaren visa och rida hästen först. På så sätt får man en chans att både se att hästen rör sig sunt och vad man kan förvänta sig när man väl är uppe på ryggen. Det är lätt att förälska sig i första bästa häst. Men att titta på flera och prova flera ger både dig och din blivande häst bättre förutsättningar för ert framtida liv tillsammans.
För att få ett säkert och bra hästägande är kunskap den allra viktigaste ingrediensen. Läs, träna, våga fråga och sist men inte minst, nyttja alla de duktiga tränare som finns i vårt land.
I nästa del i artikelserien kommer vi ta upp basutrustning och hur den bör vara utformad ur säkerhetsaspekten, missa inte det.

[/private]

Om Redaktionen

Se också

Agria Western Cup

Första omgången av Agria Western Cup hölls vid Fagersta Ryttarklubbs anläggning. text: ulla sund foto: …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =