Stå stilla vid Uppsittning

text: Craig Cameron foto: privat översättning: Nathalie Nance

Jag får ofta frågan ”Vad gör du med en häst som inte står stilla när du sitter upp?”

Mitt svar är ”Sitt inte upp!”. Var noga med vad du lär din häst, eftersom hästar lär genom repetition. Om hästen rör sig varje gång du sitter upp, så lär han sig att det är acceptabelt att göra det.

Det finns flera saker du kan göra för att komma tillrätta med problemet. Du kan longera hästen runt dig och på så sätt göra fel beteende svårt. Få hästen att jobba om han vill springa runt. Hästen kommer snart att bli trött på de små cirklarna och kommer att vilja stå still. Försök då att sitta upp igen. Eller ta upp den vänstra tygeln och böj hästen mot dig och flytta på så sätt undan bakdelen. Hästen kommer då att flytta sin bakdel runt framdelen medan du är på marken. Återigen, du gör fel beteende svårt. När hästen stannar försöker du sitta upp igen.

Tänk på hästens hovar

När du sitter upp, tänk på hur din häst står. Om hans fötter står för nära varandra, om ett ben är böjt eller långt bakom honom, kommer han att tappa balansen när du lägger vikt på honom i samband med uppsittningen och hästen kommer naturligt att flytta på sig – för att försöka hitta sin balans. Om så är fallet, vagga sadelhornet fram och tillbaka för att få hästen att ställa sig i balans med alla fyra benen under sig. Det är mindre troligt att han flyttar på sig om han står ordentligt på alla fyra benen. Nu är hästen redo för din vikt.

Sätt din vänstra tå i stigbygeln, håll vänstertygeln kort nog (utan kontakt) för att ha kontroll över din häst om han skulle gå iväg. Håll lite man mellan fingrarna. Ta tag i framvalvet på sadeln med din högra hand och dra dig upp. Var noga med att inte sparka din häst med din stövel eller dina sporrar när du sitter upp. Sväng ditt högra ben över hästens bakdel och sadelns bakdel och sätt dig mjukt ner på hästens rygg.

Om din häst försöker gå iväg medan du sitter upp, sträck dig över honom och ta tag i högertygeln för att stoppa honom. När han gör det, ge eftergift.

Kom ihåg att du är som mest sårbar på en häst medan du sitter upp och sitter av, så såsa inte. Gör jobbet snabbt och effektivt utan att vara omständlig eller klumpig. När du har satt dig, låt inte din häst gå iväg innan du ber honom. Om han gör det ändå, stoppa honom och backa ett steg eller två. I det här fallet är ryggning en form av disciplinering för att inte uppmuntra hästen att gå iväg. Låt hästen vänta en minut eller två på ditt kommando att gå framåt. Det skapar en god vana.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …