Ta Kontroll med Side Pass!

text: Craig Cameron  foto: istockphoto.com  översättning: Nathalie Nance

Vad är egentligen side pass? Det finns ingen definition av side pass i de flesta lexikon, eftersom ordet bara används av det fåtal människor som vi känner som hästmänniskor. För oss hästmänniskor är side pass en lateral rörelse eller sidvärts rörelse som utförs av en häst som korsar sina framben (om hästen går sidvärts åt vänster blir det höger fram som korsar över vänster) och sedan bakbenen höger över vänster, vilket skapar en sidgående rörelse hos hästen. 

Olika sidvärtsrörelser

I en riktig side pass går hästen bokstavligen bara åt sidan utan någon rörelse framåt. Side pass förekommer nästan bara inom westernridning och sällan eller aldrig inom klassisk eller engelsk ridning. Sidvärts rörelser inom engelsk ridning och dressyr görs alltid i samband med framåtrörelse, vilket faktiskt är mer naturligt för hästen. Med andra ord är det lättare för hästen att gå sidvärts samtidigt som den rör sig framåt. Sådana rörelser kallas traditionellt för skänkelvikning, den är tvåspårig eller en öppna, beroende på hästens position. De används inte bara av dressyrryttare. De bästa westerntränarna använder sig av alla bra sidvärtsrörelser för att kontrollera alla delar av sin häst, för att åstadkomma bra galoppfattningar, galoppombyten och för att utveckla full kontroll av hästen.

Praktisk rörelse

Inom westernridningen används side pass på många sätt. För att öppna och stänga en grind är side pass ett måste. Om du vill komma nära inpå ett objekt eller en person är side pass oftast det mest praktiska. Med andra ord, flytta din häst sidvärts för att komma raka vägen dit du vill. Den kortaste vägen mellan två punkter är alltid en rak linje. Ibland är den linjen åt sidan och kräver en sidvärts rörelse när du sitter till häst.

Hjälper

Det finns många sätt att utveckla en sidvärtsrörelse. Först måste din häst kunna ge efter för tryck från dina händer, ben, tyglar, bett och sporrar. Du kan börja antingen på marken eller i sadeln. En bra teknik är att placera din hästs huvud mot staketet på en ridbana. Då kan han inte röra sig framåt. För sidvärts rörelse åt vänster, lägg tryck på hästens högra sida. Först kan du lägga tryck med din sporre bakom sadelgjorden. När hästens höft eller bakdel rör sig, lägg tryck vid sadelgjorden och med din högra tygel på hästens hals. Då kommer hans bog att röra sig. Gå omedelbart tillbaka till den första hjälpen med sporren bakom sadelgjorden för att flytta bakdelen och sedan tillbaka till den andra hjälpen och flytta framdelen. Böj hästens huvud något åt höger för att flytta till vänster, men kom ihåg att det är viktigt att inte överböja. Så småningom kommer din häst börja förstå och svara med att flytta mjukt och smidigt åt sidan. Kom ihåg att berömma hästen varje gång den flyttar eller ger efter genom att släppa på trycket från dina hjälper. Frånvaron av tryck är det som motiverar hästen att göra det du ber honom om.

Utvecklar din horsemanship

Side pass är en vacker rörelse som kommer att hjälpa dig med din horsemanship, för att utveckla galoppfattningar, galoppombyten och att positionera din häst för olika manövrar och hinder. För alla duktiga hästmänniskor är sidvärtsrörelser ett måste för positionering och kontroll! Kontroll är det som all bra horsemanship handlar om, så glöm inte bort den viktiga manöver som vi kallar side pass.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …