Western Pleasure med James Hansen

Western Pleasure med James Hansen

James Hansen kommer från England och är tränare på Tuse Creek Ranch i Danmark samt domare på shower runt om i Skandinavien. I denna artikel berättar han om klassen Western Pleasure.
Text: James Hansen  Foto: www.trine-christensen.dk

[private] LuckyRider Nr 1 2006


Det här är en klass som bedöms utifrån hästens kapacitet att vara ett nöje att rida ”a Pleasure to ride”. Klassen bedöms ej utifrån hästens fart (hur fort eller långsamt den går). Detta är något jag vill att du kommer ihåg.
Om hästen ska vara a pleasure to ride, måste den vara välriden – i den mening att den ska vara lugn, mjuk, smidig samt röra sig med en villig attityd i sin naturligt byggda form, ej i en artificiell/mekaniskt robotliknande form.[protected]

Alla på banan samtidigt
Klassen rids med alla deltagare samtidigt inne på arenan. Om det är väldigt många deltagare kan klassen delas upp i två heat där de bästa tas ut till ett slutgiltigt avgörande.
Eftersom de deltagande hästarna ofta håller lite olika fart kan det bli nödvändigt att rida om en annan deltagare. Då måste du tänka på att hålla bra uppsikt både framför och bakåt så att du inte stör någon annan ekipagemed din omridning. Tänk också på att hålla ett bra avstånd när du rider förbi. Det är inte tillåtet att gena över banan. Viktigt i all pleasure är att övergångarna mellan olika gångarter sker mjukt utan motstånd från hästen.

American Quarter Horse Assiciation, AQHA:s regelbok säger så här om western pleasure:
Western pleasure rids i walk, jog och lope i båda riktningar av arenans ytterspår. Hästen ska också kunna backa lätt och stå stilla. En bra pleasurehäst ska ha en väl avvägd steglängd för sin naturligt byggda form. Hästen ska bära sig själv på ett sätt så att det blir ett nöje för ryttaren att rida den – en lugn, mjuk ritt. Hästens huvud ska ha en naturlig och komfortabel position, med nosen något framför lodlinjen. Extra poäng ska ges till en häst som är avslappnad med alerta öron, har en välbalanserad gång och är alert samt ger efter för tygeln.
När man ber om ökad jog ska hästen  öka steglängden men hålla samma takt.

Gångarterna:
Walk: Skritten är en naturlig markbunden sakta skritt i jämn fyrtakt. Hästen ska röra sig jämnt och rakt i skritten.
Jog/Trot: Joggen är en smidig markbunden mycket sakta trav i tvåtakt. (rörelse från diagonal till diagonal). Joggen ska vara balanserad i en ”fyrkant” och med rak framåtbjudning av hovarna. Ryttaren sitter ned i sadeln.
Hästar som skrittar med bakhovarna och joggar med framhovarna  bedöms som de ej utför den korrekta gångarten och skall dömas ner på grund av detta.
Lope: Lope är en sakta, samlad och markbunden galopp i tretakt. Lope with a forward motion ska vara en lätt rytmisk tretakts gångart. Hästen ska röra sig rakt fram på ett spår och ej med för mycket av bakdelen innanför spåret.
Höger galopp i höger varv och vänster galopp i vänster varv.
När du ombeds byta varv skall du alltid byta mot arenans insida (volt tillbaka), ej mot utsidan för då blir du diskvalificerad. När du ombeds byta varv så är det alltid i walk eller jog, aldrig i lope.
Huvudets  hållning: Den idealiska huvudhållningen är att huvudet inte är för lågt och ej för högt. Öronen skall ej vara lägre än manken.
Fel av ryttaren eller hästen i western pleasure:
Byta hand på tygeln eller ta i tygeln med båda händer (om man rider med stångbett, rider man med tränsbett eller bosal är det tillåtet med tvåhandsfattning)
Fel galopp
Överdriven fart (i alla gångarter)
Överdrivet långsamt (i alla gångarter)
Avbrott i gångarten som är påkallad
Bakdelen för mycket innanför spåret i galopp
Huvudhållning för hög
Huvudhållning för låg
Att röra vid häst eller sadel med den fria handen
Snubbla eller falla
Överdrivet öppen mun på hästen
Nosen framför eller bakom lodplanet
Kom också ihåg att hästen skall visas med lätt kontakt i tygeln.

Jag vill passa på att tacka alla läsare för support av tidningen och önska er alla lycka till inför tävlingssäsongen 2006.

James Hansen [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …