Senaste nytt
Home » Trail » Trail – Mera övningar och dags för tävling

Trail – Mera övningar och dags för tävling

Vi har nu kommit fram till den tolfte delen av vår artikelserie om trail. I detta avsnitt ska vi titta lite på mer bra övningar du kan göra med din häst när ni kommer en bit på väg. Sedan kanske det är dags att bege sig ut på tävling!

Text: Lars och Mia Bråve
Foto: Åsa Wikberg

Nu kanske du har kommit så pass långt i dina trailövningar att det är dags att höja ribban en aning. Som vi talat om tidigare så är det bara din egen fantasi som sätter gränserna för hur dina träningshinder kan se ut. Med hindren i den här boken och avståndstabellen i slutet så kan du bygga dina egna träningsbanor. Här är några hinder som vi ofta brukar använda vid träning.

Galopp in i och genom boxen

På tävling kan du råka ut för en box på två gånger två meter som du ska galoppera in och stanna i. Då är det viktigt att du kan stoppa din häst på en exakt punkt. Träna först med en markbom, kom i galopp och stanna framför bommen. Titta ner i marken framför bommen och gör ett stopp. Använd röst och sits, dra inte i munnen. Stannar inte hästen när du ber om ett stopp får du gå tillbaka till grundträning och träna stoppet mot ett staket eller vägg. Du måste kunna stoppa hästen utan att dra den i munnen.

När hästen stoppar lätt framför markbommen kan du börja träna med en lite större box på tre gånger tre meter. Kom i lugn och samlad galopp, titta mitt i boxen och säg ”whoa” när hästen har galopperat över första bommen med frambenen. Då hinner bakbenen över och hästen stannar med alla fyra ben inne i boxen. Gå inte rakt fram och ur boxen, vänta, stå stilla på lös tygel och låt hästen slappna av. När du tränar så vänd alltid minst ett kvarts varv innan ni går ur boxen. Då lär sig hästen att inte kliva direkt framåt så fort du lägger till skänklarna, vilket lätt ger ett övertramp ur boxen. Träna också att galoppera genom boxen. När du varierar din träning så motverkar du att hästen förutser ditt nästa kommando, till exempel stannar innan du sagt ”whoa”. Genom variation skapar du förutsättningar för att få en häst som lyssnar på dig istället för en häst som tar beslut åt dig.

Stor box med vändning runt kon

Trailbanor med högre svårighetsgrad har ofta flera bommar och boxar som man skall rida genom och vända i. En stor box med en kon i mitten är ett vanligt hinder. Här gäller det att du kan svänga din häst och bibehålla den önskade gångarten. Om det är en snävt byggd bana är det lätt att hästen glider ut och trampar över en bom i svängen. Träna på att göra flera 90° svängar med din häst utan att den ökar eller saktar ner tempot. Börja i skritt. Ska du svänga 90° åt höger, så vrid dig i höften till höger. Sitt på vänster sittben, för axlar och händer till höger utan att vika dig i midjan och tappa axeln neråt. Dra inte i innertygeln utan led med den i rörelseriktningen. Lägg på vänster skänkel och tryck över hästen till höger.

Dags för tävling

Har målet med trailträningen varit att komma ut och tävla finns det lite att tänka på. A och O är att se till att både du och hästen är väl förberedda inför tävling. Lär dig reglerna för de klasser du skall ställa upp i. Läs på i respektive regelbok så du inte kommer till tävlingen oförberedd, med fel eller otillåten utrustning. Alla organisationer har sina egna regelböcker och reglerna kan variera. Gör din hemläxa innan du kommer till tävlingsplatsen och se till att du har eventuella licenser, medlemskap och vaccinationer i ordning. Titta även i regelboken så att du har rätt klädsel och rätt utrustning på hästen för de klasser du ska rida.

Se till att ha hästen väl förberedd genom att du har tränat på de olika hindertyper som kan förekomma på tävling. Lär känna din häst. Hur lång uppvärmning och förberedelse kommer ni att behöva innan klassen. Är det en ung och orutinerad häst kanske du måste åka till tävlingsplatsen i god tid så hästen får en chans att se sig omkring och vänja sig vid omgivningarna. Vid större tävlingar brukar mönster publiceras på tävlingsorganisationens hemsida. Då kan du skriva ut banan hemma och du kanske till och med hinner  rida och träna på banan innan tävlingen. Om det är en mindre tävling sätts banan upp vid framridningen minst en timme före start. Då kan det vara bra att ha med penna och papper så att du kan rita av den ifall det inte går att få en kopia i sekretariatet.

Lär dig banan

Lär dig banan, memorera och gå igenom den flera gånger innan klassen. Tänk igenom  hur du skall rida varje hinder. Före klassen brukar man få gå banan, ibland tillsammans med domaren. Se till att någon kan hålla din häst så du får möjlighet att gå banan i lugn och ro. Nu kan du passa på att stega avstånden mellan bommarna. Titta efter om det blir trångt eller långt för just din häst. Kommer du att behöva bromsa upp tempot eller öka på så hästen når över bommarna? När du går banan, gå den väg du tänker rida, ta ut svängarna och utnyttja hela banan. Bestäm dig för var du skall sakta av och var du skall göra dina galoppfattningar.

När du värmer upp gör du som du brukar hemma, börja med mjukgörande och lösgörande övningar. Är det en åring som skall gå In Hand Trail kanske du behöver longera en stund innan ni springer fram.

Se till att ha koll på ditt startnummer och vem det är som skall in före dig. När det bara är en ryttare kvar före dig går du igenom banan i huvudet igen. Startar du inte precis i början kanske du även hinner titta på när något annat ekipage rider.

Tänk enbart framåt

Tänk på att ta det lugnt, vänta på att domaren ger dig startsignal och rid sedan ett hinder i taget. Tänk inte på svårigheterna som finns längre fram i banan utan koncentrera dig på det hinder du rider. Misslyckas du vid ett hinder så fortsätt att rida. Tänk på det som kommer – inte på det du just har gjort. Man ser ofta att ryttaren blir så besviken av att missa vid bron eller grinden att den sedan ger upp på resten av banan, vilket är synd. Fortsätt att rida det bästa du kan, det är bra träning för både dig och hästen. Kanske alla andra i klassen också har missat vid något hinder – så om du gör resten bra finns det chans att du placerar dig.

Score sheet – domarkort

Efter din klass kan du be att få se score sheet – domarkortet. På score sheet ser du hur domaren har dömt vid respektive hinder. Där ser du vad som gick riktigt bra och vad ni behöver öva mer på till nästa gång. Om det är något du undrar över så kan du alltid fråga domaren. Tänk på att du bedöms på hela banan, så att du har rätt gångarter mellan hindren enligt texten på banskissen.

I trail, liksom i många andra grenar, kan man alltid tävla mot sig själv. Sikta på att få lika bra score nästa gång du tävlar… eller gärna höja ett snäpp.

Till slut, låt inte prestationstänkande ta överhanden. Att tävla är en utmaning och kan sporra din egen utveckling, men glöm inte bort varför du en gång började rida…

Kom ihåg att ha roligt med din häst!

8891

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio + tre =