Peter Vester rider tillbaka till Danmark

DSC_0368

Under de senaste 12 åren har Packstation Högfall blivit ett välkänt begrepp för folk som tycker om att rida på långturer med sin häst. Hos Peter Vester har man kunnat lära sig hur man rider ut på långtur och har med handhästar och packhästar. Men nu flyttar familjen Vester tillbaka till Danmark och Peter, som för 12 år sedan red med sina då fem hästar upp till Värmland, har nu startat turen mot Danmark med sina nu 10 hästar och tre mulor. En ridtur som beräknas ta ett par månader. Det torde vara den största långturen Sverige har sett i modern tid och är av det mer ovanliga slaget då ryttarna rider med handhästar.

I dag, söndag, har hela kolonnen vilodag hos LuckyRider i Sunne.

I kväll kl. 20 kan du chatta med Peter på LuckyRiders Facebooksida och ställa frågor.

Peter kommer ursprungligen från Vejle i Danmark och han började rida ungefär samtidigt som han lärde sig att gå. Varje år tog hans pappa med honom på 2-3 veckors långturer i Jylland. Turerna gick från den tyska gränsen och upp till nordjylland och de som ville fick följa med. När Peter var 11 år fick han sin första egna häst. Peter började hopptävla, rida fälttävlan och var med på hubertusjakter. Under en dressyrtävling fick Peter en häst över sig och bröt ryggen på fyra ställen. Han låg på sjukhus i fyra månader men efter åtta månader började han kunna gå igen. Hans läkare förbjöd honom att börja rida men det kunde Peter inte acceptera. Han började rida i smyg och tillsammans med sin pappa extraknäckte han med att rida in unghästar.

Peters familj var mycket musikintresserade och Peter lärde sig att spela både piano, dragspel och gitarr. 1986 åkte Peter till England för att spela med Paul DiÁnno, den första framstående sångaren i heavy metal bandet Iron Maiden. Under tre år turnerade de med sitt band Battle Zone och supportade band som Metallica, Ozzy Osbourne och Striper. Efter några år tröttnade han på turnélivet och började arbeta som framridare hos den kände hoppryttaren Debbie Connors.

Peter har en lång meritlista, han har jobbat som hopptränare, under en period bodde han hos en cherokee i Virginia och han har även arbetat som packer och wrangler på en av de äldsta packstationer som finns kvar, packstation Rock Creek i Bishop, Kalifornien. Här fick han ta med sig turister ut på långturer på hästryggen och packmulor fick transportera förnödenheter. 1998 hittade han mustangen Akoja och tillsammans med honom uppfyllde han sin dröm om att rida genom Sverige. I norra Värmland blev Akoja skadad i bakbenet och de blev tvungna att göra uppehåll i en månad. Under denna tid träffade Peter många trevliga människor som berättade om finnskogskulturen och landskapet i området och han kände ganska snart att här skulle han vilja bo.

– Det fanns så många trevliga människor här som talade gott om platsen, så jag kände direkt att här skulle jag trivas, berättar Peter.

Peter köpte så ett finnskogstorp och startade företaget ”Packstation Högfall”. Packstation Högfall  blev under de 12 år Peter drev företaget ett högkvarter för alla som är intresserade av långturer med häst. Här har han delat med sig av sin erfarenhet och kunskap kring hästar.

– Det är egentligen inget märkvärdigt med det jag lär ut, det handlar om sunt förnuft. Det finns inga prylar i världen som kan skydda dig om du inte har tränat säkerhet tillsammans med din häst. Det jag lär ut handlar inte om att köpa en massa dyra prylar, utan först och främst om att skaffa den häst som passar dina behov och träna tillsammans med den.

Nu drar Peter Vester söderut igen och med honom följer alla gårdens hästar och tre mulor samt fyra erfarna hästvänner som rider och kör vagn i kolonnen som planerar att gå söderut genom Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 7 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.