Autentisk Horsemanship – Att dansa med hästar på hästars vis

Anneli Westlund arbetar med något hon kallar Autentisk Horsemanship och Naturlig Western och dressyr. Hon arbetar med lös häst och härmar hästarnas eget sätt att kommunicera med sina flockmedlemmar. Målet är en ärligare kommunikation och en djupare förståelse för hästen som individ.

dansa2

 Text och foto: Natalie Lindholm

Vi träffas i ett litet stall mitt i ett villaområde utanför Staffanstorp i Skåne. Här går Annelis häst på bete medan hon letar efter den där egna gården där hon ska ha möjlighet att ta emot träningshästar och hålla lektioner även på hemmaplan. Här går också Rebecca Nilssons hästar, Rebecca som började hos Anneli som elev men nu mer eller mindre jobbar som assistent. Liberty Dancing och Autentisk Horsemanship, orden låter främmande och Anneli gör snabbt klart att träningen baseras helt och hållet på hästens vilja att vara tillsammans med dig. Eftersom hästarna tränas utan utrustning och aldrig i rundcorall, utan på en stor yta finns det inget sätt för henne att tvinga dem till något de inte själva vill.

– Min träning är baserad på vildhästars beteende i flock. Hur de skapar vänskap, förbindelse och ledarskap i flocken, förklarar Anneli entusiastiskt. Anneli som växte upp på föräldrarnas stuteri var från början mest intresserad av hoppning innan hon så småningom sökte sig vidare till westernridningen. Hon har tränat Roping och koträning för Jason Patterson och provat både Trail, Barrelrace och Reining. Idag är målet att kunna utföra de allra svåraste momenten i både dressyr och westernridning på sin häst.

– Har jag en westernhäst är det ju kul att kunna göra dressyrrörelser som t ex piaff med den och har jag en hopphäst vill jag kunna göra en rollback, tänk vad bra på tävlingsbanan, säger hon och skrattar.

Välutbildad

Anneli har en mängd olika utbildningar inom häst bakom sig. Först utbildade hon sig till instruktör i Natural Horsemanship för Jaana Hukha och sedan certifiering i levels inom Parelli- programmet. Hon har även ridit för Craig Johnson i reining och för ett par år sedan gick hon en westerndomarutbildning för att få en bättre inblick i sporten, men blev aldrig verksam som domare. Som ridinstruktör har hon de senaste åren dessutom utbildat sig inom den klassiska dressyren upp i den höga skolan men idag är det westernridning och dans med hästar vi ska prata om. Det var efter många år av sökande Anneli insåg att hon var ute efter något mer, något djupare än Natural Horsemanship och så började vägen till att träna hästar i frihet.

– Jag ville inte hålla på med tryck och eftergift längre. Den här träningen handlar istället om att använda hästens önskan efter kamratskap. Man använder känslan och kroppsspråk och ger hästen frihet. Hästen har rätt att säga nej, den får gå iväg om den vill, förklarar hon och säger med glimten i ögat att just det är något vi människor har väldigt svårt för. Det här med att hästen ska lyda oss och att vi är de som bestämmer ligger så djupt rotat i oss och vi har svårt för att låta hästen ha en talan. Men Anneli menar att det i själva verket går betydligt snabbare att träna en häst utan utrustning än med. Träningen är motståndsfri och det är hästen som initierar kontakten med människan.

– Det är först senare i träningen jag börjar arbeta med utrustning, då med cordeo runt halsen och lina för att lära in rörelser, förklarar Anneli som helst avstår helt från att använda tryck när hon arbetar med hästen. Det mått av tryck hon använder sig av handlar snarare om en känsla, en lätt touch och hon jobbar aldrig med ett ökat tryck.

– Visst får du hästen att svara med hjälp av ett ökat tryck men då har den ju tvingats dit och träningen handlar plötsligt om tvång. Varje gång hästen ger efter för tryck mot sin vilja, vare sig det är varsamt eller av uppenbar aggression, så förminskas hästen. Den underkastar sig vår vilja. Om hästen istället kan övertalas att frivilligt ge sitt samtycke istället för att ge efter för människans tryck eller smarta tekniker förminskas inte hästen, tycker hon och menar att hästarna inte är några maskiner som finns till för vår skull. Autentisk Horsemanship handlar också om ledarskap, förklarar Anneli. Men ett ledarskap som aldrig får påtvingas utan ska vara självvalt.

– Inspirationen kom av Carolyn Resnick, jag var hos henne i Kalifornien i några veckor och det är hon som hjälpt mig utveckla mitt träningsprogram för att föra hennes budskap vidare, förklarar Anneli och plockar fram en bullängd ur väskan. Välkända tränaren Carolyn (som är med i filmen The Path of The Horse) växte upp med vilda hästar och spenderade tre somrar med dem och lärde sig deras flockbeteende. Hennes familj bodde nära öknen i USA och Carolyn tillbringade hela dagarna bland familjens hästar. För att hon skulle vara i säkerhet fick hon inte tillåtelse att träna hästarna eller tvinga dem till något, hon fick bara vara hos dem och tack vare det fick hon en unik vänskap med dem och kunde rida utan utrustning.

– Carolyn har en helt fantastisk kontakt med hästar och trots att hon kommer från en westernbakgrund har hon också tränat hästar upp till Grand Prix nivå i dressyr. I hennes Libertyträning har hon omskolat riktigt farliga hästar och det fantastiska är att hon gjort allt jobb med hästarna i frihet.

Hela reportaget hittar du i LuckyRider nr 6-2015!
Prenumerera här: https://luckyrider.se/prenumerera/

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.