Fred Thomsson på Long Valley Ranch

Text och foto: Stig Liwing

 

I början av september anordnade Long Valley Reining och Fredrik Thomsson en heldags uppvisningsclinic på Long Valley Ranch.

Long Valley Reining med Henrik Steiner och Johan Svensson som tränare har en längre tid önskat att med hjälp av Fredrik Thomsson kunna visa upp det träningsprogram man följer på Long Valley Ranch. Tanken med clinicen var att ge hästägare och ryttare möjlighet att se och uppleva hur tränare arbetar efter ett uttänkt träningsprogram.

Fredrik Thomsson är sedan en lång tid tillbaka delansvarig för träningen av hästar på Long Valley Ranch, detta trots att Fredrik till vardags bor och verkar i Oklahoma, USA. Fredrik kommer löpande till Ranchen för genomgång av alla hästar i träning samt genomgång med Henrik och Johan gällande utveckling av hästar och deras egen ridning. Vid sidan om att Fredrik löpande besöker Long Valley Ranch så åker Johan och Henrik återkommande till USA för att träna med Fredrik i Oklahoma.

Fredrik Thomsson är för de flesta svenskar ett välkänt namn men för er som inte känner till honom kan vi berätta att han för snart 20 år sedan flyttande från Gotland till Texas. Fredrik fick som 17-åring chansen att arbeta för Bob Loomis, som anses vara en av världens främsta uppfödare av reininghästar. Under flera år arbetade Fredrik som tränare för Bob Loomis för att under de senaste 13 åren ha varit chefstränare på Nedpoint Quarter Horses i Oklahoma. Fredrik har haft en framgångsrik karriär som tränare och tävlande med eliten inom reining. Fred, som han kallas i USA, är Multiple Bronze Throphy Winner, Revserv World Champion, European Champion samt Futurity Finalist.

– Under en längre tid har vi uppmärksammat att utveckling i Sverige går trögare än i USA och många andra Europeiska länder. En av anledningarna, som vi ser, är att man i USA och Europa arbetar med hästar och ryttare i kontinuerlig träning med långsiktiga mål på ett helt annat sätt än i Sverige och Skandinavien, berättar Long Valleys ägare Henrik Steiner.

– I Sverige lever vi i en typ av ”Martin Timell-land” där alla kan ordna allt själva. I USA och Europa ser man istället glädjen och effekten av att låta en utbildad och professionell tränare utbilda sin häst kontinuerligt medan man i Sverige många gånger tror att det tar tre månader att träna upp en tävlingshäst.

–Att utbilda en häst tar tid och kräver kunskap oavsett vilken disciplin man vill inrikta den emot, de som med framgång når resultat utan att skada eller stressa hästen följer ett etablerat program för att på hästens villkor skapa en lyhörd, atletisk och musklad häst med vilja att utföra de olika moment som ingår i tävlingsdiciplinerna, oavsett om det gäller pleasure, trail, reining eller var ditt intresse ligger, fick clinicdeltagarna veta.

Från ax till limpa

Uppvisningsclinicen syftade till att ge kunskap i vikten av att välja rätt föl/unghäst beroende av vad du i framtiden vill göra med din häst och under förmiddagen demonstrerades hur och när man påbörjar inridningen, hur det första träningsåret är upplagt och vad tränarna letar efter hos hästen för att se att den är klar för fortsatt utbildning. Förmiddagen innehöll arbete från unghäst till grundutbildad häst. Som en del i uppvisningen pratade Fredrik om allt arbete med hästen från att lära den gå i grimma till att vilja vara en god arbetskamrat tillsammans med oss människor. Under förmiddagen lades också stor vikt på att gå igenom säkerhet kring arbetet med hästar och framförallt hur man arbetar med säkerhet kring inridning och utbildning av unghästar.

Under lunchen presenterade Long Valley Reining de föl som fötts under 2011 samt information kring ett för Sverige helt nytt koncept att äga och se en unghäst färdigutbildas. Tanken är att man som föl/unghästägare erhåller egen utbildning tillsammans med sin häst och att man under tiden som sin unghäst växer och utbildas i perioder erhåller egen utbildning på en äldre färdig häst. I upplägget ingår även möjligheten att få sin häst tävlad och visad på Futurityn och Derbyn i Sverige och Europa.

Dagen avslutades med ytterligare två uppvisningar av Fredrik; hur man underhåller en tränad häst för att den skall bibehålla muskler och fortsatt vara atletisk och positiv. Fredrik gav även information om förberedelser inför tävling samt tips på hur man erhåller bättre resultat tillsammans med sin häst på tävlingsplats.

Närmare 70-talet personer besökte Long Valley Ranch och Fred Thomsson Performance Clinic. Till clinicen – som nog kommer att följas av fler på samma tema – kom det resande med mer än 40 mils resa enkel väg. Fredrik fick stående ovationer och upplevelsen var att besökarna förstod vikten av att ta hjälp av proffsen vid unghästträning samt att utbildning av häst kräver kunskap, tid och lyhördhet.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.