Hingst, sto eller valack?

Hingst, sto eller valack? Vad ska jag välja som blivande hästägare?

Det kan vara svårt att veta vad som är bäst för en, så låt mig beskriva vad de olika valen kan innebära för dig som hästägare. Eller vad du kommer få när du väljer kön på ditt djur. Först och främst – säg inte att du vill ha en speciell färg på hästen som passar dig. Om du ska ha en bra häst så kommer den i en färg, det vill säga den färgen som den föddes med, det finns ingen bra eller dålig färg. Den har en färg…. så är det – det har du med och din färg har ingen betydelse för hur bra eller dålig person du är. Så då var vi klara med det.

Här är det du ska leta efter: Om du vill ha en hingst ska följande vara med på listan när du köper. Vänta, nu först måste jag säga att det du köper måste var exakt lagom av allt inte något över medel på något. Ok! Nu ska jag skriva hur din hingst ska vara om den är fantastisk men beskrivningen gäller också för ston, de behöver ha samma egenskaper.

Vad letar vi efter då?  Jo dom behöver vara:

Ok nr 1. Kåta ( för avens skull) utan det inga föl. Du bör fråga dig själv om du kan hantera en hästs lusta och djuriska instinkter. Om du vet med dig att svaret är ja det kan jag, då kan vi kolla vidare på de alternativen, det vill säga sto eller hingst. Om du vet med dig att du inte kan det, då är svaret en valack.

Ok nr 2. Glada. Om du nu valde sto/hingst är frågan; kan du göra din partner glad ? Det vill säga kan du tillfredställa hingsten/stoet genom gott ledarskap och disciplin? Visst kan vi alla ge dem mat och motion, men kan du kontrollera hingsten när han tänker på vilken snygg böna som dök up i ridhuset? Eller när stoet brunstar så hon knappt kan gå, kan du kontrollera detta då kan du ha en hingst eller ett sto. Kan du inte det – VALACK .

Ok nr 3. är Tacksam – kan du få stoet eller hingsten att vara tacksam för att du har ridit den? Det vill säga är ni nöjda med varandra efter ett pass? Båda måste var tillfreds med varandra och inga tjurigheter eller hingstfasoner från något håll! Och kan du göra detta under alla årstider? Om svaret är ja du kan du välja sto eller hingst. Om inte – VALACK. Så är det.

Så klyschan kåt, glad och tacksam gäller i djurens värd och kan du kontrollera detta så kan du välja sto eller hingst, om inte – VALACK. Låt oss nu gå in i huvet på ett dåligt sto. Du kommer till boxen och hon lägger öronen bakåt och tittar på dig med en blick som en krokodil och hon viftar på svansen som en glad hund, ögonen är vita och har den där härliga blicken ett steg till så sparkar jag huvet av dig din fan. En sådan individ vill du inte ha som partner, en sådan individ får man ge till sin vän hästtränaren som kan prata med henne om uppförande osv. Nu går vi raskt över till den dåliga hingsten. Du kommer till stallet och där står din hingst med stora näsborrar och med en ådrig hals och alldeles svettig med som synes ett 5:e ben under kroppen. Du försöker vänligt men bestämt att få honom att tänka på något annat, men det går inte för han har ju sett Shetlandsponnyn Doris på 22 år och hon är ju så snygg att det går inte att få henne ur huvudet. För att inte prata om den snygga labradoren som finns i stallet. Eller, men titta, en storbal – den ska han betäcka! Då tar man inte och ringer till sin vän hästtränaren utan man ringer till sin vän veterinären och gör en valack.

Nu går vi raskt över till valacken. Du kommer till stallet och det du ser är att han äter, för det är det bästa han vet – ja förutom att bli borstad och riden och gå i hagen. För allt är det bästa han vet. Så slutsummering är: Om du vill ha ett sto eller en hingst måste du kunna ge allt och du kommer att kunna få allt, men annars – köp en VALACK, dom är bra dom med!

mvh Walle Wass

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 13 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.