Monty Roberts – It´s not just horsemanship, it´s art!

LR 8/2008
Text och foto: Lena Holmgren

[private]

Det har redan skrivits spaltmeter om honom, den berömde hästtränaren från Kalifornien. Det är inte svårt att förstå varför. Monty Roberts är en mycket speciell man med ett mycket speciellt liv. Hans framgångssaga är enorm men vilar på en tragisk grund. Redan i unga år tog Monty avstånd från sin far vars fostringsmetoder var brutala, mot såväl honom som hästarna på familjens ranch i Salinas. Vid tretton års ålder skickades han ut i Nevadas vildmark för att se ut lämpliga objekt till ranchens tuffa rodeotävlingar. Hos de vilda mustangerna gjorde Monty upptäckten till det som kom att förändra hans liv. Minutiöst studerade han hur vildhästarna kommunicerade inom flocken. Monty lärde sig att en liten rörelse av nästan omärklig grad kunde få stor betydelse. Snart förstod han att det inte finns några problemhästar, det är människors okunskap som orsakar problemen. Mustangernas tysta språk blev Montys akademiska skola och språngbräda till en livslång revolt mot allt som har med våld att göra. Sedan många år reser han jorden runt för att förmedla sin filosofi och det kommunikationssystem han kallar Join Up. Metoden har anammats av hästmänniskor över hela världen.
Vem är han egentligen, vad döljer sig bakom den kände legenden? Lucky Rider har träffat honom tidigare under en snabbvisit i Sverige, 2006. Den gångna sommaren gästade Monty vårt land under tolv dagar med sin tour ”Hästarna i mitt liv”.


Space-age-substances

Ingen cowboyhatt, inga chaps och inga boots, men utstrålningen avslöjar ändå att det är Mr Monty Roberts som står i trängseln vid receptionen på Scandic Hotell i Helsingborg. Det är här vi ska träffas för en intervju. Klockan är ett på dagen och på vägen till ett av hotellets konferensrum berättar Monty att han har sovit fram till nu. Sent, natten innan, kom han från Hamburg till Sverige efter en tre veckor lång tour i Tyskland. Nu är han redo för en ny. 73 år på nacken; hur orkar karln!
–­Sedan 1989 har jag genomfört 1850 demonstrationer runt om i världen. Jag har inte missat en enda och aldrig blivit försenad, säger Monty på ett sätt som skulle kunna få en arbetsskygg att vilja springa och gömma sig.
Monty berättar att förkylning och influensa inte drabbar honom. Hemligheten ligger till stor del i något som han kallar ”Space Age Substances”, en naturmedicin som inte får säljas på marknaden. Det skulle få våldsamma följder för läkemedelsindustrin.
–Varje natt klockan två tar jag en hälsosam dryck som motsvarar tiotusen glas rödvin, säger Monty med ett litet leende i mungipan och förklarar sekunden senare att det finns ett ämne i rödvin som innehåller en stor mängd antioxidanter. Perfekt för immunförsvaret.
Han är noga med vad han stoppar i sig. Monty är diabetiker och dricker ingen alkohol, äter inte bröd, pasta, potatis eller frukt.


Vem vill jag vara?

Idag är han en mycket framgångsrik man och känd bland hästfolk över hela världen. Men vägen hit har varit allt annat än spikrak. De första åren i hans liv har satt spår i själen. Vad är det som gör att vissa människor ändå klarar livets tuffa utmaningar medan andra låter sig krossas?
–Det är små omständigheter som gör att man väljer riktning. I mitt fall var det två avgörande faktorer, mustangerna och min underbara lärare, syster Angnes Patricia. De lärde mig vad kommunikation är när den är som bäst. Men tro inte, att jag inte var väldigt nära att välja en destruktiv väg.
Med Angnes Patricia och vildhästarna fick Monty en tro på livet. Plötsligt var livet inte bara en fråga om överlevnad, det kunde vara vackert och underbart kreativt också. Han lärde sig att kommunicera med hästar på hästars vis. Han lärde sig också att kommunicera med sig själv, på ett sätt så att han kunde dra fördel av det som hänt honom.
–Att ha en tro på något är det viktigaste. Att ha en inre kommunikation och sätta upp konstruktiva mål är det näst viktigaste. Man ska ställa sig frågan; vem vill jag vara?
Monty tycker att många människor sätter för låga mål, är dåliga på att förverkliga sina drömmar och alldeles för rädda att misslyckas.
–Problemet för de flesta är också det hårda arbete som krävs för att nå uppsatta mål. Du måste gå upp tidigt varje morgon och påbörja dagordningen. Om du gör det bra nog, blir du kanske en tokig individ som reser trehundra dagar-, avverkar 220 000 mile- och gör nära hundra demonstrationer om året, småskrattar Monty.
Han är berömd inom hästsportens flesta discipliner, han har vunnit utmärkelser som tränare av mästerskapshästar, varit stuntman i Hollywood, skrivit flera bestsellers och doktorerat i beteendevetenskap. Monty vet vad det innebär att sätta upp mål och genomföra dem.


Psykologisk succé

Han tar sin uppgift på största allvar. Det finns hela tiden något att utveckla. Trots att gårdagens föreställning i Hamburg var en av de bästa under hela hans karriär, var han ändå inte riktigt nöjd.
–På skalan 1–10 blev det 9,3. Hästarna gjorde ett fantastiskt jobb tillsammans med mig, men jag kunde inte riktigt med ord förmedla till publiken vad det var som hände. It wasn´t just horsemanship, it was art! Jag ”målade” upp önskade bilder i mitt huvud och transformerade dem framgångsrikt till hästarna. En psykologisk succé! Efter alla år tillsammans med hästar uppstår denna interaktion allt oftare och det blir bara mer och mer uppenbart för mig vilka intelligenta och finkänsliga djur det är.
Att rida in en häst eller få den att göra saker enbart med hjälp av horsemanship räcker inte, menar Monty. Man måste göra det med samma inlevelse som en stor konstnär när han lägger färg på sin canvasduk. Man måste älska för att förstå och känna för att agera.


Användare av NLP

Monty ger ett stillsamt intryck. Mimik och gester är återhållsamma. Men orden flödar obehindrat med ett tonfall av nästan hypnotisk kraft. Han är iakttagande, kvicktänkt och har ett utvecklat intellekt. Det mesta Monty säger låter övertygande. Vid ett par tillfällen får jag en egendomlig känsla av att han kan läsa mina tankar. Men det kanske inte är så konstigt, en kommunikationens mästare avläser fysiologi och kroppsspråk bättre än ord.
Det som har gjort Monty Roberts känd över hela världen är framför allt hans förmåga att på kort tid och utan våldsamma metoder få ”problemhästar” att rista nya spår i hjärnan och följa nya naturliga vägar som är till gagn för såväl dem själva som sina ägare. Inom människopsykologin finns en metod som kallas NLP, Neuro-Linguistic-Programming. Den grundades på 70-talet av John Grinder och Richard Bendler. NLP bygger på den inneboende kraften hos varje individ att kunna programmera om sina tankar och sitt beteende. Detta genom att efterlikna strategin hos människor som är väldigt duktiga på det de gör. Det som har väckt stort intresse är med vilken hastighet NLP kan lösa problem, av vilken karaktär som helst. Monty får frågan om han känner till metoden och om den går att jämföra med hans arbete.
–Vad märkligt att du nämner detta? John Grinder är en nära vän till mig. Om du frågar honom i dag vem som är den största utövaren av NLP, där djur är inblandade, kommer han att svara, Monty Roberts. John har besökt mig flera gånger på Flag is up Farm. Han är ett geni. Han har sett mig arbeta med hästarna och analyserat sina intryck mycket noga. Där jag gör en hel del omedvetet, har John ett otroligt sinne för vad som händer ur en ren psykologisk vinkel. Det är fascinerande. Han vill att vi ska jobba ihop framöver.


Hängivenhet och nära vänner

Den världskände konstnären Pablo Picasso kommer upp på tapeten några gånger under intervjun. Monty är ingen stor anhängare av dennes konst men däremot beundrar han den totala hängivenhet och kärlek som konstnären hade till sitt jobb, hela livet ut. Monty känner på samma sätt inför sin uppgift här på jorden. Det är ett livsverk. Några planer på att pensionera sig har han inte.
–What is the definition of retire? Ska man bara gå och sätta sig någonstans? What? Hur skulle jag kunna sluta göra något jag älskar? Inte så länge hälsan är i behåll.
Precis som Picasso gjorde så omger sig Monty bara med människor han tycker riktigt mycket om, som han respekterar och känner tillit till. De andra slösar han ingen energi på. Är man en framgångsrik person finns det alltid någon eller några som vill trampa på en och sprida illasinnade rykten.
– På Internet går det att hitta sidor som säger negativa saker om mig. Tjugo procent av de människor som köper biljett till mina demonstrationer misstänker att hästarna är tränade i förväg och så vidare. Men jag bekymrar mig inte, utan jobbar vidare med det jag tror på, säger Monty lugnt.
En väldigt nära vän till honom bor på Buckingham Palace i England och är ingen mindre än Queen Elisabeth.
–Sedan 1988 träffas vi två gånger om året och det är alltid lika stimulerande. Queen Elisabeth är en erfaren och duktig hästmänniska. Hon var den som inte bara rådde mig, utan också befallde mig att skriva min första bok.


Välsignad

Det har blivit flera böcker sedan dess. Den senaste i raden heter ”Montys Principles”. Den handlar inte alls om hästar, utan om utbildning, skolor och lärande för barn. Arbetet med barn och ungdomar ligger honom varmt om hjärtat. Med sin fru Pat har han varit gift i femtiotvå år och har tre biologiska barn. Men paret har också tagit hand om fyrtiosju fosterbarn genom årens lopp. De flesta var i början av tonåren när de kom till familjen, många med drogberoende och andra allvarliga problem. Men makarna Roberts fick dem på rätt köl i livet.
Pat sköter verksamheten på Flag is up Farms i Santa Inez Valley när Monty är på resande fot, vilket han oftast är.
– Hon brukar säga; ”I married a cowboy and I got a missionary”.
På frågan om han är lycklig idag svarar Monty att han inte tror på lycka i form av att den bara dimper ner hos oss.
–Vi skapar själva vår lycka. Jag känner mig välsignad. Välsignad genom att ha fått ta del av de mest fantastiska hästar och människor som korsat min väg.
Monty har träffat många unika och personliga hästar i sitt liv, inte minst under sina arton år inom kapplöpningsvärlden. Men en som har betytt särskilt mycket är quartern Johnny Tivio.
– Den hästen kunde både ”skriva och läsa”. Han försökte alltid lista ut vad det var jag bad honom om. Varken tidigare eller senare har jag haft en häst med hans kapacitet, säger Monty med en röst som kommer rakt från hjärtat
I deras gemensamma arkiv finns en mängd meriter, bland annat fyra världsmästerskap i Working Cowhorse. Trotjänaren Johnny Tivio ligger begravd hemma på ranchen.


Se sig i spegeln

Det enda som skrämmer Monty idag är världspolitiken och att man inte kan hitta ett bättre sätt att samarbeta. Han oroar sig för barnbarnen och deras generations framtid.
–Vi lever i en våldsspiral. Ena sekunden fördömer våra ledare våldet, i nästa rättfärdigar de det för att lösa en konflikt.
Monty hoppas och tror att han har bidragit till att både en och annan individ har fått en lite lättare tillvaro här på jorden.
–Att kunna se sig i spegeln och tycka om det man ser. Att veta att man har gjort det bästa man har kunnat, det är att ha haft framgång, menar han.
Det knackar på dörren. Min tid med Monty Roberts är överskriden med råge. Han ska äta för att sedan infinna sig på en briefing inför morgondagen. Den stab, med Ann Lindberg i spetsen, som ansvarar för Monty under hans sverigebesök sköter om honom som den celebritet han är.


Botade på Bökeberg

Följande dag kom både cowboyhatt, chaps och boots på. Sverigetourens första anhalt var Bökeberg utanför Svedala. Där gick westerntävlingen Bökeberg Challenge av stapeln. I sällskap med en av Sveriges bästa reiningryttare, Peter Ljungberg, utförde Monty Roberts en bejublad riduppvisning. Sedan demonstrerade han sin Join-up för publiken. Några lokalt utvalda hästar, med var sina ”problem”, gjorde i tur och ordning entré i det stora ridhuset. Monty pratade med dem på hästars vis och målade åter upp sina inre bilder. Hästarna förstod såväl språk som konst, för när föreställningen var över hade samtliga blivit botade. I alla fall tillsammans med Monty Roberts.[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.