Peter Ljungbergs Reiningskola: sliding stopp

Nu har vi kommit fram till de sista momentet i vår artikelserie om hur man tränar reininghästen. Det handlar om den publikt kanske mest spektakulära delen av reining – Sliding Stop.

NR 6/2010
Text: Peter Ljungberg   Foto: Art & Light

[private]


Jag har delat upp momentet sliding stop i tre delar för egentligen handlar det mycket om att man lägger grunden ordentligt innan själva momentet utförs.

1) Hur man rider in i en Rundown och förberedelser på kortsidan.

2) Rundown

3) Stoppen
När jag börjar träna stoppen så måste jag tänka enkelt: Hästen skall gå undan för tryck.
I början skrittar jag ett rakspår på långsidan cirka tre meter från sargen. Viktigt är att hästen driver framåt från skänkeln. Använd ett mjukt rytmiskt tygeltag om hästen blir tung i handen eller för framåt. Eftersom hästen ska ge efter för tryck så måste man ha mer drivning än broms. När hästen går i ett balanserat tempo med bra inramning på lös tygel är det dags för nästa förberedande. Jag tar tydligt bort trycket från mina skänklar genom att trycka hälarna neråt och lite framåt samtidigt som jag sätter mig i stoppsits, vilket innebär att jag trycker mig uppåt mot valvet på sadeln. Jag vill att all min vikt ligger i stigbyglarna och att den fördelas över hela sadeln. Om jag bara sitter ner och lutar mig bakåt så får hästen alldeles för mycket tryck på den delen av ryggen som han jobbar mest med i stoppen. När drivningen från min skänkel försvinner skall hästen tänka bakåt och ge efter för det tryck som då finns kvar, vilket är trycket från bettet.
Om hästen inte stannar, använd skänkeln rytmiskt mot bogarna men var noga med att inte använda sporren här. Så fort hästen stannat och backat 2-3 steg ge den lös tygel och ta en paus. Låt aldrig hästen stå stilla mellan stopp och back. Det är alltid stopp, back i ett moment. Det är också viktigt att tygeltaget i själva stoppen inte blir för snabbt eller hårt för då skapar man bara ett motstånd i hästen vilket resulterar i att den slänger upp huvudet. När hästen förstår detta lägger jag till ordet Whoa men här använder jag mig av mindre bett-tryck i stoppen fast korrigerar ryggningen på samma sätt som innan.
När detta fungerar i skritt gå vidare och gör samma sak i trav. När jag kommer till galoppen så börjar jag från kort galopp och på korta rakspår i början. När detta fungerar så öka längden på rakspåren och även tempot en aning. När hästen börjar stoppa bra från bett och från Whoa är det dags att gå vidare och utveckla stoppen inför tävling. I många reiningmönster kommer man in på Rundown från böjt spår. Därför är det viktigt att hästen är rak och väl inramad redan på kortsidan innan Rundown. Om hästen till exempel är inåtställd på det böjda spåret innan Rundown så blir det gärna ett vingligt rakspår. Antingen försvinner energin utåt på grund av att ytterbogen har fri rörlighet utåt eller så svänger hästen dit huvudet är ställt. Så det bästa är att redan på mitten av kortsidan se till att ha koll på att hästen är rak, handens position är mitt över hästen och att man har lika mycket tryck i stigbyglarna. Gör en 90 graders vändning från kortsidan in på Rundown, upp med blicken för att ha kontroll på vart rakspåret skall vara. Väl inne på Rundown lägger man ner handen ökar tempot ( träna mkt på detta) ända in i stoppen. Läs avsnittet om rakspår och träna mycket på detta. Kom ihåg att hästar har olika talang för att stoppa, och för att få en häst att stoppa med pluspoäng på tävling tar det mig cirka 18-24 månaders träning. Om hästen har en bra inridning bakom sig och bara behöver lära sig själva stoppen tar det mig ca 90 dagar.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 8 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.