Stallbygge med westernkänsla på Ramsjö Gård

LR 3/2009
Text: Carina Kvist/Jörgen Carlström  Foto: Carina Kvist

[private]

Efter år av pendlande, långa arbetsdagar och stress för att hinna med arbete, hem och familj så drog paret Jörgen och Camilla Carlström åt nödbromsen, för att finna ett lugnare levnadssätt tillsammans med döttrarna Felicia och Filippa på Ramsjö gård i Kvicksund.
– Det var en fullständigt galen tid då man gick upp klockan fem för att vara först på jobbet och gick hem sist av alla vid 22- tiden, berättar Jörgen som sedan många år tillbaka har arbetat som affärskonsult och chef inom utbildnings – och affärsutvecklingsbranschen. Camilla jobbade som reklamchef inom bankvärlden och efter barnledigheten kände hon att hon inte ville upp i samma tempo igen.
– Vi ville ha mera tid för barnen och vi kände att vi ville ut på landet för att försöka väva ihop alla delar på ett trivsamt sätt. Jörgen är uppvuxen med lantliv och har ridit mycket som ung. År 1999 köpte de Ramsjö Gård och driver numera egna företag. Jörgen driver företag med inriktning på organisation, ledarskap och personalutveckling och Camilla har tagit upp sina ursprungliga kunskaper och är idag ortopedskotekniker med mottagning hemma på gården.
– Det är ett helt annat tempo i dag och trots att det har varit mycket arbete med att renovera huset, bygga stall och ridbana så känner vi att vi gjorde helt rätt, säger Camilla och blickar ut över stallplanen.
– Ibland måste man ta sig tid att stanna av och ställa sig frågan, vad är viktigt här och nu.


Stallbygge

Ramsjö gård som har anor sedan 1500-talet, har genom åren renoverats och för några år sedan började planerna för stallbygget att ta form.
– Gården är K-märkt och vi ville bygga ett stall som inte skulle sticka ut för mycket i gårdens övriga miljö, men ändå ge en känsla och karaktär av westernstil, säger Jörgen och fortsätter med att berätta om bygget, hur de gick till väga och ger tips på vad som kan vara bra att tänka på.
– Det finns mycket som kan underlätta de dagliga sysslorna i stallet den dagen det står färdigt om man har tänkt igenom hela bygget noggrant från början. Hur stort ska stallet bli? Vill man ha verksamhet på gården eller bygga för eget bruk? Ska det finnas plats för inackorderingar? Hur ska stall, hagar och övriga byggnader vara utformade? Vilka biutrymmen behövs och vilka tillstånd krävs?


Tillstånd och regler

Att hålla häst är betingat med regler och förordningar. Även vid ombyggnation av befintligt stall så kan tillstånd krävas. Det kan vara bra att kontakta Länsstyrelsen för förprövning av stallbygget innan man går för långt i processen. Även kommunens miljö och hälsovårdsnämnd ska kontaktas för att bevilja tillstånd för djurhållning. Bor man inom detaljplanerat område så är bygglov ett krav. Tillstånd för djurhållning krävs för all hästhållning i näringsverksamhet, oavsett omfattning och för all hästhållning med fyra hästar eller fler. Förutom grannpåverkan med skyddsavstånd till omgivande bebyggelse från hagar, stall och gödsel så är det utformningen av stallet med takhöjd, boxstorlekar, stallgångens bredd och utformning av galler mellan boxar och dylikt som bestäms av djurskyddsbestämmelser. Stallets storlek och antalet hästar som kan inhysas är avgörande för krav på bland annat gödselhantering, hagar och grannpåverkan. Det spelar ingen roll hur många hästar du har, det är hur många du kan ha som styr. Kontakta din egen kommun och din Länsstyrelse för lokala råd. Det är lättare att få hjälp och stöd med en god relation till myndigheterna.


Planering och placering

Efter många turer och offerter så valde familjen Carlström ett modulbyggt utestall med plats för tio hästar med 13 kvadratmeter stora boxar.
– Vi har en fantastisk ventilation och för egen bekvämlighet så har vi isolerat ett antal moduler och inrett dessa, berättar Jörgen. Vi gjorde en uppvärmd spolbox med varmvatten, fikarum med rejält kök, toalett med dusch samt en kontorsdel och sadelkammare. Gödselhanteringen löste vi med en container som vi enkelt kan tömma via en ramp på baksidan av stallet. Containern töms och lagras på grannens mark därefter används gödseln till att spridas på hans åkrar. Alla tillstånd löste sig med ett spridningskontrakt med grannen, där vi även reglerade alla förhållanden med ridvägar vid olika årstider och framtida höleveranser. Goda grannar är guld värt och med lite vett och etikett så kommer man långt.
– Vi har lagt ner en smärre förmögenhet på dränering och grus för att slippa leriga hagar och stallplan. Till slut så räknade jag ut att det skulle bli en bättre affär att köpa en egen grävmaskin och gräva själv. Kul var det också, säger Jörgen och skiner upp.
– Även om det har varit mycket markarbete som aldrig syns så är det värt det i dag när hästarna är torra om fötterna och vattnet i backen försvinner fort. Vi saknar inte heller myggen som försvann på köpet.


Familjen, hantverkare, vänner och grannar

Mycket av planering, schaktning, grundläggning och grovarbete har gjorts av familjen själva och med god hjälp av vänner och goda grannar. Stallet uppfördes av fabriken och deras egna montörer.
– Det var fantastiskt smidigt och på att par dagar var stallet på plats. Rörmokeri, elinstallation och övriga detaljer köptes in och gjordes av proffs.
– Vi valde att jobba med det som vi själva var bra på och övrig tid satsade vi på hästarna och ridningen, säger Jörgen och ser nöjd ut.


Lösningar och idéer

Efter några slitsamma år och mödosamma timmar att komma igenom alla processer från första idé, via alla tillstånd och finansieringsfrossa så finns nu en fungerande ridanläggning på gården med plats för familjens åtta egna hästar.
– Med tidigare erfarenheter av hästhållning och vetskapen om att det finns lika många åsikter kring stallbyggnation som det finns stallbyggare, så har många av våra lösningar kommit till genom att lyssna på goda råd från hela jordbruket och en hel del eget tänkande kring hur vi vill ha vårt hästliv. Genom att titta på hur bönder bygger sina lösdrifter till kor, så beslutade vi oss för att gjuta ner en kulvert av markavlopp i betongplattan för att dra vattenledningen för cirkulerande varmvatten till vattenkopparna i. Vid strömavbrott och fruset vatten så kan vi nu fylla kulverten med varmluft från varmvattenpistol och på så sätt tina ledningarna.


Noggranna kostnadskalkyler

Stallet placerades i ett hörn av gården där det gjordes en tillfart för transporter och besökare. Inte för långt från själva huset så att det skulle bli opraktiskt, men med visst avstånd för att känna att man kan ha ett privatliv även om det skulle bli mycket folk runt omkring. Stallet byggdes i vinkel för att även de hästar som står inne i boxarna ska kunna ha full utsikt över hagar och det som händer på gården. Vinkeln, eller stallplanen har blivit ett naturligt fika och ”hängställe” där man kan sitta på sommarkvällarna och höra hästarna mumsa på sitt hö.
– För oss känns det trevligare än att sitta utanför en stallvägg och vi har fått många positiva reaktioner. Som hagar valde vi ett svart underhållsfritt staket och färgvalet togs också igen för att följa upp de tjärade detaljerna på övriga hus. För att binda lera och stabilisera marken så användes Paddex i rasthagarna samt som underlag på ridbanan. Hästarna går numera ovanpå marken under lerperioden och vi har inga problem med mugg hos hästarna längre, berättar Jörgen. Det är naturligtvis viktigt att välja en bra placering till stall och ridbana och tänka på om man i framtiden vill bygga ut. Att ha en genomtänkt plan och en noggrann kalkyl kring vad stallbygget kommer att kosta och hur man ska finansiera det hela.
– Men det är bra om man kan ha en stor post på slutet för allt som man inte har tänkt på samt tillstånd och fördyrande omständigheter. Ibland tror jag dock att det finns en praktisk förträngningsfunktion hos oss hästfolk, glömska tror jag det heter, säger Jörgen och skrattar. Kanske vill vi helt enkelt inte höra eller veta alla kostnader när man är mitt uppe i en dröm att förverkliga sitt stallbygge. Nästa projekt blir att bygga ridhus.
– Jag har tänkt på en sak, säger Jörgen plötsligt och ser lite road ut. Det är ju tur att vi inte håller på med ishockey för om vi skulle bygga en egen ishall så skulle det kosta lite till och då skulle man nog vara ute på hal is, skrattar Jörgen gott.


Livskvalitet

Det finns många idéer, en positiv inställning och drivkraft hos dessa entreprenörer som har haft modet att satsa på sin gård och gjort förändringar för att göra sitt liv mera harmoniskt.
– Visst gasar jag på och allt ska gå så fort ibland, men Camilla är bra på att sortera bland alla projekt som jag kan hitta på, säger Jörgen med ett leende. Vi försöker att satsa tid på att göra saker tillsammans med döttrarna och det vi tycker är kul, hästarna och ridningen. Både Felicia och Filippa rider western på egna hästar och det är främst reining som gäller. Sedan en tid tillbaka så bor hästen Felix (som tidigare tävlades framgångsrikt med ryttarinnan Ebba Lange), på Ramsjö Gård. Felix rids numera av Filippa som också kommer att tävla med honom under kommande säsong. Snart väntas tillökning bland hästarna i stallet.
– Vi fick tag på ett dräktigt sto med CC Top Whiz som fölar om en månad och nästa år har vi förhoppningsvis ytterligare tre föl. En liten hobbyverksamhet med god kvalitet, säger Camilla. Förra sommaren köptes en häst i Tyskland via Oliver Salzmann, GC Dry Herman som Felicia kommer att rida i år. Kanske blir det att satsa på tävling i framtiden.
– Jag har precis börjat lära mig att rida min nya häst som jag köpte för ett tag sedan och för att göra hästen rättvisa så måste jag nog fortsätta att försöka komma ut på tävlingsbanorna. Jag gjorde debut på Dry Herman i höstas och det smakade mer, säger Jörgen. Det måste finnas balans mellan arbete och fritid och nu kan vi stanna upp ibland för att se döttrarna träna på ridbanan efter skolan, eller bara sitta och fundera under tiden som hästarna går runt och betar i sina hagar.
– Det är livskvalitet! Visst finns det saker som vi skulle göra annorlunda om vi skulle göra det igen, men det mesta har blivit precis som vi vill ha det. Det kanske är bra att det inte går så fort alla gånger, avslutar Jörgen.

Info:www.ramsjogard.se


[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.