Stängsel – Säkert, Hållbart och Snyggt

Hage, inhägnad, bete, ridbana eller roundpen, har alla flera gemensamma nämnare vare sig det gäller underlag, byggnation, staket, grindar och inte minst planeringen. Det krävs inte bara ett tidsschema, man har lagar, regler och säkerhetsaspekterna att ta hänsyn till. Budgeten är inte helt oviktig, markens beskaffenhet, ytan och inte minst förväntat slitage, det vill säga vilken typ av hästar och hur många som ska nyttja den blivande hagen eller ridbanan.

När sommaren närmar sig med stormsteg, börjar för många en period av nybyggnationer eller underhåll av gamla byggnader, hagar och inhägnader. 

Den här gången tittar vi närmare på stängsel i allmän bemärkelse. Ett bra stängsel handlar i mångt och mycket om att det är anpassat efter det faktiska behovet.

Ska man bygga permanenta inhägnader som rasthagar för åretruntbruk eller staket runt en ridbana eller roundpen vill man med stor sannolikhet inte behöva göra om arbetet kommande år, men är det ett sommarbete – som man kanske flyttar från år till år eller en tillfällig inhägnad tittar man kanske mer på att det ska vara lätt, snabbt och smidigt att både sätta upp och plocka ner.

Första intrycket

Idag finns en hel drös med läckra staket för var och ens smak. De stora leverantörerna på området erbjuder varianter som går att kombinera. Ett lite tjusigare system kring infartsvägar och närmast gården och ett mer kostnads-effektivt system för stora beteshagar och ytor som kanske inte man ser lika mycket av.

Om man vill ha vita raka staket eller lantligt rustika, underhållsfria eller om man är beredd att lägga ett visst arbete varje år är både smaksak och till viss del kostnadsfråga. De underhållsfria varianterna är lite dyrare i inköp å andra sidan spar man både tid och pengar på underhåll i framtiden.

Säkerhet

En av de absolut viktigaste aspekterna när man bygger nya stängsel oavsett om det är till hagar eller ridbanor, är säkerheten. Och ett säkert stängsel ska inte bara minimera risken för skador, det ska också hålla hästarna inne. En hel del av trafikolyckor med hästar inblandade där hästarna rymt beror på för dålig ström i staketen.

Kyla påverkar i stor utsträckning strömmens styrka i trådarna och bor man på kallare breddgrader kan det vara värt att titta på ett staket med riktiga slanor som man eventuellt kan komplettera med ström.

Horserail är ett nytt företag på den svenska marknaden och deras system som inte bara är extremt underhållsfritt erbjuder ett staket som har breda kraftiga band vilka står emot mycket fysiskt tryck. Ingjutet i plasten sitter trådar som dessutom leder igenom strömmen helt skyddat från väder och vind.

Rephagar

Under de senaste tio åren har elrep i stort sett dominerat marknaden. Dom är enkla att sätta upp, väldigt billiga och ger lite bättre stadga än elband. Men dom har dessvärre en hel del nackdelar och man bör tänka mer än en gång innan man sätter upp dom.

Skaderisken ökar dramatiskt i takt med att inhägnadens storlek krymper. Skulle hästen eller andra djur fastna blir det i bästa fall mycket fula brännsår och i många fall riktigt djupa skärsår. Banden som är lite svagare än rep går oftast av när en häst dundrar igenom vilket ur skadehänseende är att föredra. Väljer man ändå rep kan det varmt rekommenderas att komplettera med så kallade
”Rope-a-cut” ett slags inkapslat knivblad som monteras på repet och skär av det vid belastning.

Bygga med trä

Bygger man staket av trä är det smart att välja ett träslag som står sig bra mot både väder och tidens tand. Lärk och ek har bra hållbarhet, eken innehåller dessutom gnagovänlig garvsyra som avhåller tuggsugna hästar från att sabotera.

Väljer man ett annat träslag bör man titta på hur det är impregnerat och kanske också om det bör kompletteras med en innanförliggande eltråd eller vajer.

Arbetsinhägnader

När man ska hägna in en ridbana eller roundpen exempelvis måste man tänka lite tvärtom. Även här är det självklart viktigt med hållbarheten och säkerheten, men här måste man tänka på att insidan också ska minimera risken för att hästen ska kunna fastna på något sätt.

Alltså sätter man slanor, brädor eller skivor på insidan av staketet. Då får man en plan insida utan något som sticker ut. Detsamma gäller en roundpen. Bygger man små sjukhagar kan det vara vettigt att bygga på samma sätt.

Vajer

Under avdelningen för ekonomiska staket hittar vi vajer som blivit mer och mer populärt. Vajer är både hållbart, relativt lätt att sätta upp och förhållandevis billigt.

Förutom traditionell ståltråd finner du också olika typer av spunnen vajer men också flera leverantörer av plastomsluten kolfibervajer. Kolfibern leder ström men har fördelen av att vara helt rostfri.

Den plastomslutna varianten finns oftast i vitt vilket också gör det lite enklare för hästarna att upptäcka dom smala trådarna.

Stolpar

Grunden till varje bra stängsel är självklart stolpen. Här ska man inte snåla vare sig med antal eller kvalitet. Väljer du lite tunnare stolpar, kosta åtminstone på ordentliga stolpar i hörn.

Se till att längden på stolparna medger att dom åtminstone står en halvmeter ner i backen. Har man långsträckta hagar kan det också behövas komplettera hörnen med snedsträvor för att säkra stabiliteten ordentligt.

Montage

Monteringen av staket är definitivt värt att lägga lite mer tid på. Precis som med det mesta man bygger är planeringen A och O, se till att ha allt material på plats när du sätter igång. Det underlättar och ger dig möjlighet att anpassa staketet utifrån de naturliga höjdskillnader som finns i markerna. Vissa företag hjälper till med montering och Poda som är ett av dom har utvecklat just monteringsbiten till ett flexibelt och i högsta grad kundanpassat system. Poda erbjuder ett brett sort-iment av framförallt trästaket.

Dessa kan i sin tur vara ganska arbetskrävande att montera utan riktiga redskap. Dom erbjuder därför sina kunder, eller för den skull även andras kunder, både helhetslösningar och delmontering. Du känner kanske att du behöver hjälp med stolpning eller montering av en grind medan du har möjlighet att enkelt montera slanor eller vajer själv. Vissa av staketen som bland annat Poda erbjuder kräver dock att man monterar både slana och stolpe samtidigt.

Vill man ha ett färdigt staket, monterat och klart kan man självklart välja en komplett lösning.  Många gånger kan en helhetslösning dessutom bli billigare i slutänden. I alla fall om man börjar räkna timmar och eventuella kostnader för hyra av maskiner.

Här kan du också få hjälp med beräkning av materialåtgång och eller materialval. Alla staket passar inte överallt eller är lämpade för all användning så att diskutera med sakkunniga kan spara mycket huvudbry, onödigt arbete och sköna slantar att lägga på andra roliga saker.

 Foto: Therese Jangelind

Text: Mia Kristofferson

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.