Vitaminkungen – Nisse på Emin

Ett grundmurat intresse  för och kunskap om hästar
kombinerat med affärssinne har gjort att idéer och nya
produkter hela tiden utvecklats på vitaminföretaget EMIN.

LR 1/2008
Text och foto: Åsa Wikberg

[private]


De flesta hästägare har nog någon flaska eller burk från Emin i hyllorna. Emin är tillverkare av vårdprodukter och fodertillskott för häst och hund. De säljer sina produkter till butiker, grossister och veterinärer. Företaget som ägs av profilen Nils Lindeberg – av många känd som Nisse Emin –  har sin tillverkning i nybyggda lokaler i Halmstad Man säljer inte bara till de nordiska länderna utan även till Tyskland, Holland och Belgien. Företaget har profilerat sig som ett lågprismärke och anledningen att man kan hålla låga priser förklarar Nisse så här;
– Varför vi kan hålla så låga priser jämfört med många andra är för att vi själva köper in alla råvaror från runt om i världen. Produkterna blandas och paketeras sedan i vår fabrik i Halmstad för vidare distribution till grossister, butiker och veterinärstationer. Med de styrkor vi har i preparaten så är vi faktiskt billigast i hela Europa.
I år släpps Emins sortiment i Granngårdens butiker, något som varit efterlängtat av många hästägare.
– De har 128 butiker som för hästprodukter, så det betyder förstås mycket för tillgängligheten till slutkund, förklarar Nils son Mattias, som är andra generationen i vitaminfabriken.
En annan stor kund är Börjes i Tingsryd som säljer en stor del av produkterna via sin postorder.
– Vi har ännu inte fått tid att vara ute och sälja in till de större kedjorna utomlands, men det kommer förfrågningar från ett par utländska butiker varje vecka, förklarar Nisse.


Certifierade råvaror

Alla produkter som importeras till Europa skall vara certifierade, det vill säga visa att miljökrav, renhetskrav och andra krav är uppfyllda. EU har laboratorier i olika länder som undersöker att renhet och så vidare är tillfredställande, berättar Nisse vidare.
– Varje sändning vi får är försedd med certifikat och sändningarna är plomberade.
– En av de fabriker vi köper från är i Kina. Den är otroligt modern och stor som hela Halmstad. Men priset på c-vitamin har gått upp med över 90 % senaste året på grund av att den fabriken har köpt in nästan all tillverkning av c-vitamin och de är nu snart de enda som tillverkar det, förklarar Nisse.
På kemikaliesidan är det mycket hårda krav på tillverkning, detta på grund av att dessa fabriker även tillverkar läkemedel. Men många produkter som finns i andra länder går det ej att köpa i sverige.
– Vi har – på gott och ont – väldigt stränga kontroller i Sverige och det är stora kostnader förknippade med att släppa en ny produkt. Utländska företag drar öronen åt sig då de dessutom måste förnya licenserna vart femte år. Marknaden är inte stor nog för att det skall löna sig. Det är synd, för vi går miste om en del mycket bra produkter.


Hästar röd tråd genom livet

Nils är från början stockholmare och intresset för hästar finns med sedan han var liten. Redan vid fyra års ålder började han smita hemifrån och till ett ridstall i Bredängen.
– Under hela skoltiden så var jag i stallet från lunch och till kvällen. Jag skolkade alltså oerhört mycket, förklarar Nisse som redan vid unga år fick börja hjälpa till med ridlektioner och uteritter.
Vid 14 års ålder fick han jobb på Hägerneholms stuteri, vilket var Europas tredje största galoppstall vid den tiden.
– Man tog fram runt nittio unga kapplöpningshästar per år där och de hade mellan tre och nio hästar anmälda per lopp. Där blev jag kvar ett tag men kroppen orkade inte i längden. Jag var egentligen för lång för att vara jockey och man fick inte väga mer än 48 kilo då, så jag åt nästan ingenting för att kunna hålla vikten. Man visste ingenting om kost på den tiden så jag levde på råa äggulor och fick som en följd av det skörbjugg ett par gånger.
Nisse slutade med ridningen och startade egen verksamhet inom andra områden, men en dag stötte han på en gammal bekant, travtränaren Gunnar Nordin, som bjöd hem honom till sin gård.
– Jag fick provköra hans hästar och sedan var det kört, vitsar Nisse. Travsporten har allt sedan dess varit ett av hans stora intressen.


Kiropraktik och vitaminer

Redan i tonåren började Nisse intressera sig för kiropraktik och från att ha börjat på människor så utvecklades det så småningom även på hästsidan.
– Kiropraktiken är helt självlärd och något som kommit helt naturligt för mig, jag känner och vet direkt vad det är för fel och vilka följder det får, förklarar Nisse. Det är en inneboende kunskap som jag fått till del. Min fars numera avlidna moster i USA hade samma läggning och det sägs att det ofta går i arv i en släkt.
Vid sidan av att ha startat och byggt upp flera olika företag – bland annat den välkända vitaminföretaget Friggs –  har Nisse hela tiden även arbetat med kiropraktik, både i USA, Saudiarabien, Dubai och i Sverige. Det är främst galopphästar och travhästar som han behandlat.
– Det blev väldigt många resor per år och ibland hann jag bara vara hemma någon dag innan det var dags att resa igen. En period hade jag även sju olika företag som jag drev samtidigt och jobbade mellan sex på morgonen till ett-två på natten. Men hård insats får man betala dyrt för, förklarar Nisse vars hjärta så småningom sade stopp för det stressiga livet.
Det sägs att ont krut inte förgås så lätt, och i detta fall stämmer talesättet bra. Elva hjärtinfarkter senare är Nisse still going strong, men en stor del av arbetet i företaget har han lämnat över ansvaret för till sonen Mattias.


Magen viktig

Det stora intresset för och kunskapen om hästar kombinerat med affärssinnet har gjort att idéer och nya produkter hela tiden utvecklats. Produkterna testas alltid innan de släpps på marknaden och många produkter, som till exempel glucosamin för leder, har blivit bästsäljare.
– Det började egentligen med att jag insåg att ju snabbare hästen kan återhämta sig efter ett hårt pass eller lopp, desto bättre blir psyket på hästen. Att peppa upp hästen inför tävling är inte så svårt, det som är lite knepigare är att förkorta återhämtningstiden. Så jag började att prova ut olika preparat för att få hästen att snabbt återhämta sig.  Av detta utvecklades intresset för att ta fram fler preparat som kunde hjälpa både häst och människor, och företaget firar snart 38-årsjubileum.
Hästens mage är ett av Nisses intresse­områden och något han arbetat mycket med.
–Tävlingshästarnas tarmflora är väldigt känslig och många lider av stressmage. Det har stor betydelse vad man  ger hästen att äta, men också hur den behandlas.
En av Emins nya produkter är en jästprodukt som hjälper hästar att komma tillrätta med tarmfloran.
– Den är jättebra för hästar. När de får en fin tarmkultur så blir pulsen lägre och hästen mår bättre.
Innan vi lämnar Emin ber vi att få Nisses bästa tips för att träna hästar och att hålla dem skadefria.
– Gå, gå, gå. Gå i backe med hästen, och detta gäller alla discipliner. Hästarna bygger både muskler och kondition och är den bästa träning som de kan få.
[/private]


Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.