Al Dunning – En levande legend

Med världsmästartitlar i reining, cutting, working cowhorse och western riding är Al Dunning en av westernridningens mest framgångsrika och välkända tränare. Nu kommer han att dela med sig av sin kunskap till LuckyRiders ryttare.

 

Text och Foto: Robert Dawson 

Översättning: Nathalie Nance

 

Al Dunning föddes 1950 och hans liv förändrades drastiskt när han var åtta år och hans familj flyttade från Chicago, Illinois till Arizona. Det var där som han började ta ridlektioner tillsammans med sina systrar och kunde leva ut alla unga pojkars fantasi om att vara en cowboy. Han var alltid ivrig att komma iväg till stallet, sadla sin favorithäst och praktisera den horsemanship som så småningom skulle föra honom till American Quarter Horse Associations (AQHA) världsmästerskap i reining, cutting, working cow horse och westernridning. Han finslipade sin talang med hjälp av mentorer som Jim Paul, John Hoyt och Don Dodge och under årens lopp har han utvecklat en mångsidig affärsverksamhet som fokuserar på utvecklingen av hästar och ryttare i världsklass. Al och hans studenter har tillsammans vunnit 32 världsmästerskapstitlar och reservvärldsmästerskapsstitlar.

När Al var tjugo startade han sin träningsanläggning för Quarterhästar i Scottsdale, Arizona. Det var ingen stor ranch som de han sett i Hollywoodfilmerna som pojke, men det var hans eget lilla paradis, som han passande döpte till Almosta Ranch. 1971 gifte han sig med sin fru Becky, som han träffade medan han fortfarande tävlade i ungdomsklasserna. Becky är en välkänd speaker vid tävlingar och en av grundarna av America’s Horse Cares, som är en del av AQHA med fokus på terapeutisk ridning och välgörenhet. Dunnings har två barn, Grady och McKenzie Parkinson, samt ett barnbarn, Gracie Parkinson.

Förutom att träna hästar som den fantastiska Expensive Hobby, som blev invald i AQHA:s Hall of Fame 2007, håller Al clinics världen över, sköter AD Tack och Dunning Consulting, samt har nyligen utvecklat Team AD International, ett träningsprogram online.

Al har fått flera priser för sitt engagemang inom hästvärlden och de böcker och artiklar som han har skrivit. 1996 erhöll han AQHA:s ”Professional Horseman of the Year” och han blev 2003 vald till National Cutting Horse Association “Zan Schulte Trainer of the Year”.

Dunningb

När Al tillfrågades om sin karriär som hästtränare svarade han:

– Att träna hästar är mitt liv. Mina åsikter har formats under femtio års träning, tävlande, undervisning och avel. Jag har också varit medlem i flera kommittéer inom reining, cow horse, cutting och inom AQHA. Det har gett mig en mångsidig bakgrund som hjälper mig med nya åtaganden och allt annat som kommer i min väg.

Under Al’s clinics lär sig hans studenter att rida korrekt i från grunden och med känsla för den uppgift de försöker utföra eller vill att hästen ska lära sig. Al instruerar oftast från ryggen på en av sina många hästar och får elevernas uppmärksamhet genom att säga:

– Hästar har gott minne och om du rider felaktigt kan du göra så att hästen utvecklar försvarsmekanismer. Om du inte vet vad du vill väljer hästen den lättaste vägen ut. Om du är för hårdhänt lär sig hästen att stå emot eller blir rädd. Du måste utveckla och använda metoder som har visat sig fungera väl för den disciplin som du rider i. Sedan är det väldigt viktigt att tänka klart och logiskt när du använder metoderna. Det är det som jag kallar ”känsla”. Att lära sig etablerade metoder som passar för en viss häst och att ha tålamod, timing och känslan att använda dem är det som gör skillnaden mellan en medelmåttig ryttare och en mästare.

När det gäller att undervisa ryttare menar Al att hästen måste hjälpa till.

– Det största misstaget som många ryttare gör är att försöka lära sig rida på en häst som inte är vältränad eller som inte är villig att hjälpa ryttaren genom att ge honom eller henne rätt erfarenhet. Du bör lära dig på en häst som är förlåtande och kunnig. Den hästen ska vara högre utbildad än ryttaren, så att ekipaget kan avancera till en högre nivå när ryttaren utvecklas och får rätt träning. Motsatsen, om någon försöker lära sig på en häst med lite talang och dåliga vanor, gör att ryttaren blir frustrerad och kommer att lära sig dålig horsemanship. ”Bra hästar gör bra ryttare” är ett gammalt talesätt som är väldigt sant.

När du letar efter en tränare måste du göra lite research. Tillfrågad om hur man hittar rätt tränare, säger Al:

– Don Dodge var en av tidernas bästa horsemen och han sa alltid: ”Lär dig av någon som redan har varit där, dit du vill komma”. Det är enkelt, men suveränt. Hitta tränare som är champions i den gren som du vill bli bra i och ta till dig så mycket kunskap som möjligt från dem.

Genom alla de artiklar, böcker, videos och clinics som Al gjort under årens lopp fortsätter han att utbilda sig själv i horsemanship.

– Jag lär mig något nytt varje dag och jag älskar att föra den kunskapen vidare till ambitiösa ryttare på alla nivåer. Det är därför som jag utvecklade Team AD International. Genom det träningsprogrammet, som finns online, kan jag dela mina idéer, teorier och tekniker med massor av människor världen över.

 

För att få veta mer om Team AD International gå till: www.teamadinternational.com.

 

Vi på Lucky Rider är väldigt glada att kunna berätta att Al Dunning kommer att dela sin kunskap om hästar och träning med oss i artiklar i LuckyRider framöver.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − tio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.