American Saddle Bred

I en liten by vid namn Järnboås några mil utanför Örebro är det liv och rörelse trots att byn ligger lite avsides ute på landsbygden. Vid en skogsglänta nära Yxsjön står en röd liten stuga med omgivande hagar och äppelträd i full blom.

LR 6/2009
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Här bor paret Therese Larsson och Senad Sadomerovic tillsammans med sina hästar, hundar och katter.
– Här är det full fart, säger Therese och försöker locka till sig en av de busiga hundvalparna som leker runt huset. I hagen strosar några hästar och mitt i skaran står ett ståtligt fuxsto av rasen American Saddlebred och försöker hålla lite ordning. Brunsereds That Girl, eller Dolly som hon kallas syns där hon är och hon är van att visa upp sig.


Framgångar på tävlingsbanan

Dolly är B-premierad och har tävlats framgångsrikt inom både westernridning och inom den Amerikanska showridningen. Therese och Dolly vann Svenska Mästerskapen i klasserna Saddleseat och Western pleasure på Rikstävlingarna för Saddlebred förra året. I klassen Saddleseat bedöms ryttarens sits och man rider i en gångartssadel. Klassen rids på en bana inför domaren som talar om vilka gångarter som ska utföras och man rider även ett individuellt program. På de senaste Saddlebred Rikstävlingarna blev Dolly utsedd till bästa tävlingshäst och kammade hem ett flertal titlar och segrar med Therese i sadeln. Ekipaget vann båda klasserna Western Pleasure och Western Trail och blev champion i Pleasure efter sin femte seger i Western Pleasure. Seger blev det även i Dressyr Lätt C och Lätt A, Saddleseat 3- gång som är en gångartsklass samt en andraplacering i SM i Saddleseat Equtation och champion i utställningsklassen.
– Det gick bra och det var kul, säger Therese glatt och berättar att även Dollys föl, Sayyads Jazz Dancer som då var ett år, tog hem en championtitel. Under åren så har Therese och Dolly deltagit på många uppvisningar för att visa upp rasen och dess olika gångarter.
– Dolly är en riktig allroundhäst och det var lite av ödets väg då jag köpte henne, berättar Therese.  Jag hade en travare som jag red och tävlade western med innan, men jag kände att det var dags att satsa på en Quarter om jag ville gå vidare.
– Min mamma hade några år tidigare visat mig en bild på en Saddlebredhäst och jag blev helt såld när jag såg den snygga, uppställda hästen på bild. Vilken häst! Men, det skulle dröja några år innan jag funderade i de banorna igen. Av misstag så fick jag grannens tidning Ridsport i postlådan och jag skummade igenom annonssidorna. Jag ringde på en annons och den kontakten ledde vidare till den dåvarande ordförande i Saddlebred föreningen, Birgitta Andersson som både hade kontakter och egen uppfödning. Det har nu gått snart tio år sedan jag köpte Dolly och till en början så tränade jag bara westernridning med henne.
– Hon passade inte riktigt in på tävlingsbanan då hon var både reslig och för framåt. I Saddlebredklasserna så var hon lugn och mentalt så var hon nog inte riktigt mogen för att tävla. Själv så hade jag nog tröttnat lite på tävlandet och funderade på att sälja Dolly. Men tiden gick och energin att rida och lusten att tävla kom tillbaka. Dolly blev kvar.
– Nu lämnar hon inte gården, hon är som en hund, säger Senad med ett leende. Dolly går ofta lös på gården och ropar man att hon ska gå in, så går hon in. Till skillnad mot de där små, fortsätter Senad och nickar roande mot hundvalparna som försöker få lite fart på de äldre hundarna som hellre vill vila sig i solskenet.


Driver kennel inom hund och katt

Senad driver sedan några år tillbaka hundkennel och avlar med både Dvärgpinscher och Dvärgschnauzer. När han inte åker runt på utställningar så tar han sig en runda på hästryggen.
– Jag hade en varmblodstravare tidigare som jag red. Men, jag sålde honom för några månader sedan och köpte mig en Saddlebred, Harlem´s Lucky Moonshine som är ett 14-årigt fuxsto som liksom jag gillar att hoppa, säger Senad glatt. Det finns fler i sällskapet som ser ut att gilla höga höjder. Högst upp på grinden till huset har en av katterna av rasen Sphynx – en Kanadensisk nakenkatt tagit plats och det tar inte lång stund förrän nästa katt hoppar upp.
– Jag väntade ett helt år för att få tag på en katt av den här rasen, säger Therese och berättar vidare att sedan inköpet har det blivit några kullar med ungar och nu tävlas det med både katter, hundar och hästar på olika utställningar. En av katthonorna har kammat hem titeln Årets katt 2008 för fantastiska tävlingsresultat. Det är fullt upp här, med både katt och hundavel och i slutet på april i år så fick Dolly sitt andra föl, säger Therese glatt.
– Det blev en brun hingst, Sayyads Faron efter Chat´s Black Hawk. Dolly är återigen betäckt med samma hingst. Om betäckningen går vägen så kommer vi att åka ner till Jägersro på American Days första helgen i juli för att visa upp rasen, berättar Therese.


Träningsmetoder i USA skiljer sig

– I våras var både jag och Senad med på en clinic för topptränaren Jack Noble från Kentucky, USA. Det var en otroligt lärorik och givande helg. Senad och Lucky tränade Saddleseat 3-gång och jag och Dolly lade vikten på att träna på tölten, eller slowgait och rack som det heter. Vi har en del träning kvar, men Dolly är en riktigt fin 5-gångshäst. Många av tränarna i USA tränar som vi i Sverige, men det finns vissa som använder sig av mer hårda metoder.
– Det är tråkigt och det drar ner rasen så att den framstår i sämre dager, säger Therese. I Sverige har vi en annan typ av hästhållning och det läggs inte så stor vikt i just de höga benlyften som ofta kan vara extrema och som särskilt premieras i USA. Generellt så har hästarna här i landet en mera naturlig gång, men vissa hästar har naturligt högre benlyft sedan födseln och detta kan tränas upp genom långsiktig träning och mycket samling. Tränaren som vi red för, Jack Noble, använder endast läderstrappar (läderremmar) på benen för att hjälpa till med takten i gångarterna, förklarar Therese.


Mål och drömmar

– Jag rider och tränar akademiskt och har haft mycket hjälp av tränaren Marcus Holst. Drömmen är att komma till Bent Branderup i Danmark under några månader och jag har gjort en ansökan till praktik hos honom, berättar Therese entusiastiskt. Förutom den träning som jag lägger ner på Dolly så har jag mina två islänningar Skinfaxi och Heidar som jag försöker att hålla igång, säger Therese och berättar vidare att det blev en riktig långritt den senaste helgen med runt sju timmar i sadeln per dag.
– Att vara ute i skog och mark med hästar och sina goda vänner är som balsam för själen, avslutar  Therese.

Mera info: www.sayyads.se och www.axelakes.se


Fakta: The Kentucky Saddler

The American Saddlebred Horse- som också är känd under namnet The Kentucky Saddler, är en utpräglad, smidig och alert tävlingshäst av fullblodskvalitet. Den utmärker sig med hög arbetsmoral ochgenom sin högresta exteriör, ”se på mig”– attityd och genom sin förmåga att utöver grundgångarterna skritt, trav och galopp även lära fyrtaktsgångarterna slowgait och rack. (Vilket är två sorters tölt.) Vill du veta mera om Kentucky Saddlebred så finns info på: www.saddlebred-sweden.com

[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.