Back on track – en svensk världssuccé

LR 8/2007
Text: Åsa Wikberg

[private]

Back on tracks produkter kommer från Kina och det var mer eller mindre en slump som ledde till det som snart skulle visa sig bli en försäljningssuccé.
– Vi var i Kina för att titta på olika affärsmöjligheter och när man är i Kina bör man ha med sig presenter, eftersom detta att ge små gåvor till varandra ingår i kulturen där. Vi fick bland annat ett par knäskydd som skulle visa sig komma väl till pass, berättar grund­aren Erland Beselin.
En journalist som var med på resan hade ont av en gammal ishockeyskada och fick skyddet för sitt knä. Efter någon dag kunde han konstatera att det var något speciellt med skyddet. Knäet kändes mycket bättre.
– Väl hemma ringde han och undrade om vi hade det andra skyddet kvar, han hade tappat bort sitt och smärtan hade kommit tillbaka. Han fick det andra skyddet och efter ett par dagar hörde han av sig igen och berättade att smärtan var borta, berättar Erland som från grunden är läkare.
Man började förstå att det var något speciellt med materialet och eftersom man visste vem man fått gåvan av så tog man kontakt med denne.
– Vi fick direktkontakt med tillverkaren och köpte in 180 stycken knäskydd som vi delade ut gratis för att göra en test. Kineserna gör bara produkter till humansidan så det blev naturligt att börja med den.


Genomförde studie

Man valde ut patienter med kroniska knä och armbågsproblem för att kunna göra en studie av materialets effekter. Tennisarmbåge, musarm, artros, inflammationer och smärttillstånd är några problem som man hade hört kunde få en positiv effekt av produkterna.
– Patienterna fick träffa en läkare i början och sedan fylla i ett frågeformulär där de fick sätta kryss för sin upplevda smärta för var dag, före och efter att de använde skyddet.
– Vi såg att ungefär 70% av användarna hade en god effekt av knäskyddet. Många hade ingen effekt efter en vecka men däremot efter tre veckor hade man full effekt, vilket var bra att känna till. Inte alla patienter reagerar lika på en produkt och det är viktigt att inte ge upp för tidigt. Av resterande användare upptäckte många först när de slutade använda produkten att den faktiskt hade haft effekt.


Materialet

Materialet känns som vilket textilmaterial som helst och det är svårt att tro att det faktiskt är en keramisk tråd som produkterna är vävda av. Tekniken att använda en viss sort sten för att lindra smärttillstånd har varit känd av kineserna sedan urminnes tid. Från början var det en marmorsten man använde och när det blev ont om marmor tog man leran i området och brände till plattor som man lade på smärtande områden.
När polyester kom så började man krossa keramikplattorna till pulver och smälta in i polyestertrådarna, numera använder man polypropylen också. Tekniken där man drar tråden genom keramiken hålls väldigt hemlig och görs bara på en enda fabrik, utanför Beijing i Kina. Tråden skickas sedan till de fabriker som framställer slutprodukterna.


Utvecklade hästsidan

Det dröjde dock inte lång tid innan man insåg att det fanns fler användningsområden för materialet. Det skulle visa sig mycket lämpligt för att använda till hästar med problem.
– En av våra patienter var amatörkusk och hade en fraktur i armbågen. Hon ringde efter fyra dagar med skyddet och berättade att ”nu har jag blivit oerhört mycket bättre och mockar och kör redan”. – Hennes tidigare framgångsrika travhäst, King Starlet, hade en gaffelbandsskada som inte blev bättre, så när hon själv blev färdig med sitt skydd satte hon det på hästen.
– Tre månader senare ringde hon för att berätta att hästen som tidigare bara kunnat gå lite i skrittmaskinen nu rörde sig obehindrat i hagarna och att den så småningom skulle i träning igen.
– Det är faktiskt hennes förtjänst att vi började tänka på hästsidan. Nästa sak som hände var att vi fick kontakt med en journalist som råkade sitta bredvid på en parkbänk när vi pratade om produkter för hästar. Hon avlyssnade vårt samtal och förklarade att;
”– Jag kan förmedla en kontakt med Stig H Johansson, så han får testa produkterna”.
Med de nya kontakterna så började pusselbitarna falla på plats och man startade en utveckling av produkter för hästar; pads, benskydd, lindor och täcken.


Används flitigt inom western

En mycket viktig sak för att bygga upp trovärdighet kring produkterna var att få kända personer att testa dem och uttala sig om effekterna. Det som kanske slog bäst var att man kunde få världsnamn inom de flesta olika discipliner att prova produkter och rekommendera dem till andra. Victory Tilly är ett av de mest kända namnen och en del av hans framgång tillskrivs användningen av produkterna. Inom westernridningen använder många tränare produkterna. Rick LeMay, landslagsryttare i reining och hans fru May-Britt – även hon framgångsrik reiningryttare, är mycket entusiastiska över dess egenskaper.
–  Vi tycker att de är fantastiska och använder många Back on Track-produkter. Både till hästarna och oss själva förklarar Rick.
–När man tränar och tävlar reining så sliter stopparna rätt hårt på hästens ben. Men vi lindar dem på natten och tävlar även med padsen, så våra hästar klarar sig otroligt bra från att få svullna ben och gallor. Jag är övertygad om att detta är en starkt bidragande orsak till att våra hästar går så pass bra som de gör och håller tävlingssäsong efter tävlingssäsong, förklarar Rick.
– Om man går runt i tävlingsstallarna efter ett par dagars tävling ser man tydlig skillnad på hästarnas ben, menar May-Britt – de hästägare som är noggranna med att använda Back on Track har i regel inga problem med svullna ben på sina hästar, men andra hästar kan se för hemska ut, förklarar hon.
– Det är så tydligt att hästarnas välbefinnande ökar när de har täcken och lindor som ger dem värme och vi skulle inte klara oss utan produkterna, förklarar May-Britt.


Ridstudie

En studie som bidrog till produkternas genomslag på marknaden genomfördes av elever på Strömsholm, där man även knutit till sig ryggforskare Chris Johnston.
Det gjordes ett elevprojekt där man utvärderade effekterna av den ryggpad som tagits fram. Beridare och veterinär skulle gradera hur hästen rörde sig i de olika gångarterna. Hälften av hästarna fick ryggpaden på under sitt vanliga stalltäcke. Beridarna och veterinären fick inte vara i stallet och ej veta vilka hästar som haft paden. Efter tre veckor byttes hästar som fick paden. Hästarna undersöktes efter tre veckor och efter sex veckor och det visade sig att hästar med kroniska ryggproblem fick en 50% förbättring i rörelse i trav och i galopp. Dessutom bedömdes förbättringen likadant på samma hästar av både beridare och veterinär.
I och med denna studie fick produkten ett genombrott även hos veterinärer.


Effekten på hästar

Precis som hos människor så har materialet god effekt på inflammationer och smärttillstånd, men det som man sett allra bäst effekt på är en vanlig åkomma – gallor. Även hästar som haft gallor i många, många år har blivit av med dem.
Keramiken i materialet reflekterar kroppsvärmen genom infraröd strålning. Infrarött ljus har dokumenterad smärtlindrande effekt. Värmen lindrar inflammation, minskar spänningar i musklerna och ökar blodcirkulationen. Spända muskler slappnar av och läkningsprocesser i muskler och leder kan påskyndas.
Produkterna kan används för att värma muskler inför fysisk träning eller arbete, men viktigast är kanske skyddens förmåga att förebygga skador samt lindra och påskynda läkning av redan uppkomna skador.
Sedan starten för sju år sedan har man hunnit bygga upp en produktlinje för både häst, hund och människa.
De svenska produkterna finns nu i 20-talet länder. De förbättras hela tiden och nya produkter står på tur att utvecklas.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 6 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.