Rednex

Under några år på 1990-talet sålde Rednex tio miljoner skivor och belönades med över trettiofem guldplattor. I snitt har de ca 280 resdagar per år då de turnerar runt om i världen och tempot är högt. LuckyRider träffade dem på Siggesta Gård utanför Stockholm.

LR 8/2008
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Det är uppdukat för westernfest inne i logen på Siggesta Gård utanför Stockholm, några timmar innan bandet Rednex ska inta scenen.
Vid årsskiftet firar Rednex med sångerskan Annika ”Mary Joe” Ljungberg, Jens ”Cotton Eye Joe” Sylsjö och Anders ”Maverick” Lundström, 15-årsjubileum. Under några år på 1990-talet sålde Rednex tio miljoner skivor och belönades med över trettiofem guldplattor. I snitt har de ca 280 resdagar per år då de turnerar runt om i världen och tempot är högt. Lika högt som när de river loss sina låtar på scenen, senare under kvällen på Siggesta Gård. Stämningen är på topp och det dröjer inte länge förrän ett gäng linedancers svänger med på dansgolvet framför scenen, till den countryinspirerande musiken.
– Vi har verkligen kul ihop och vi trivs på scenen, säger Annika. Och så länge det känns roligt så kommer vi att fortsätta. För det är när man står på scenen som man känner att man får tillbaka allt som man har lagt tid på. Under senaste åren har Rednex spelat vid olika häst och western sammanhang. År 2006 spelade Rednex bland Europas främsta reiningryttare på Mallorca Western Festival då de också varvar main-act. Förra året var bandet med på invigningen av Bökeberg och senast uppträdde de på Stockholm International Horseshow på Globen i Stockholm, med sin spektakulära scenshow och sina fartfyllda låtar. Lagom till jul släpper Rednex singeln ”With bells on” som lär sprida både julstämning och glädje i stugorna.


Mycket arbete

– Vi jobbar ständigt och när vi inte är ute och spelar så håller vi till i studion eller förbereder nästa spelning och kommande samarbeten. Det blir mer än heltid och ibland blir det mycket pusslande för att få allt att fungera, speciellt när man har barn, säger Annika som tillsammans med Jens har dottern Molly som snart är 5 år.
– Molly var bara tre veckor då hon följde med in i studion för första gången. Hon har blivit ett med det här och hon älskar musik.
– Ibland önskar man att det skulle finnas tid att sitta ner i lugn och ro och skriva en period, för att sedan gå in i produktionen och jobba med en platta. Men Rednex har aldrig jobbat på det sättet. Vi är mobila och vi jobbar året om. När vi var i Ukraina hade Anders studion med sig och vi spelade in på hotellrummet, skrattar Annika.
– Det blir en livsstil men vi försöker att fokusera på arbetet när vi är ute på turné. Vi checkar in på var sitt hotellrum och ingen särbehandlas. Där är vi tre arbetskollegor.


Guldplattor

Rednex bildades 1994 och Annika satte ihop bandet. Därefter följde en tid med lite olika gruppmedlemmar. Rednex debutsingel ”Cotton Eye Joe”, blev listetta i tolv olika länder, sålde guld i USA och trippelplatina i Tyskland. Sedan genombrottet 1994 så är Rednex med sina listplaceringar och sålda skivor en av Sveriges största musikexporter. År 2006 tävlade bandet i Svenska Melodifestivalen med låten ”Mama Take Me Home”. Upphovsmannen Matthews Green fick då ersätta den dåvarande bandmedlemmen Tor Pentén som inte kunde medverka. Rednex tog sig till final och slutade till sist på en sjätte plats. Vid årsskiftet 2006-2007 slutade Tor i gruppen och man fortsatte med den sammansättning som gruppen har i dag med tre medlemmar.
– Den fjärde vännen som var med i nästan fyra år, slutade för att fortsätta med studier, förklarar Annika. Nu är vi tre och det fungerar bra. Men vi har ibland tagit in extra musiker på scenen under våra spelningar och det kanske vi gör även i framtiden. Men just nu känns det alldeles lagom och det är en bra balans i gruppen.
– Vi träffade på Anders när vi var i Tyskland och jobbade. Han var där som lösdrivare, säger Annika och lägger i väg ett hjärtligt skratt. Det är mycket skämt och glad stämning runt bordet och grabbarna är inte sena att haka på.
– Nää, Anders blev kraftigt headhuntad av oss när han var där och jobbade med en annan artist. Vi jobbade med honom backstage och mutade honom allt vi orkade. Vi visste ju att Anders skrev låtar men, det tog inte lång stund innan vi märkte vilken fantastisk potential han hade.
– Vi har kul och man måste ha humor och självdistans, menar Annika. Det känns verkligen som att Rednex har utvecklats åt rätt håll musikaliskt och kvalitativt. Vi spelar ihop, skriver och producerar.


Från flyg till raggarbil

– Vi har också jobbat ihop med den tyske producenten som var en av de som drog i gång techno och ravevågen på 80-talet i Tyskland- Alex Christensen, kanske mera känd som Alex C.
– Tillsammans med honom och det tyska produktionsbolaget gjorde vi den tyska EM- låten ”Football is our religion”. Det var spännande att arbeta med Alex och kul att integrera oss i sportsammanhang, säger Jens som för övrigt är en hängiven fotbollsentusiast.
– Men, annars så är vi rätt så självgående både då det gäller text och musik. Anders har en studio hemma samt att jag och Annika bygger en studio hemma på tomten, så vi behöver inte hyra in oss eller ta in externa människor i produktionen, menar Jens. När vi är ute på turné så jobbar vi som i vilket företag som helst. Vi har lite olika uppgifter då jag sköter det mesta av planeringen, har hand om uppläggningen med utlandsbokningar och ser till att allt fungerar logistikmässigt. Anders jobbar med den musikaliska sidan med demos och Annika är den som har det övergripande ansvaret för Rednex och dess varumärke samt är ytterst ansvarig för alla kontrakt och våra samarbetspartners, säger Jens.
– Visst är det kul att vara ute så mycket som vi är, men det kräver sin planering och ibland tär det på. Det blir lite sömn när man spelar i ett land en kväll och dagen efter i ett annat. Många säger att; Men så kul, ni får ju se så mycket. Men ofta hinner man inte se så mycket mer än det vi ser genom fönstren på flygplanen.
– Det är inte så glamoröst som man kan tro, menar Annika. Det kan vara jobbigt med alla transporter. Man ska upp ibland mitt i natten för att åka i väg och under en helg har man knappt sovit något alls. För ett tag sedan så åkte vi till Ukraina, Rumänien, Tyskland och sedan upp till Norge på tre dygn! Det har hänt att det har blivit flyg mellan länderna, helikopter till spelplatserna och sedan raggarbil med Eddie Meduza till hotellet, skrattar Annika.
– Intensivt och kul, men man blir ju helt slut.


Dolda talanger

Rednex lägger mycket tid på att möta sin publik och ger allt både på scenen och utanför.
– Våra fans är viktiga för oss och vi står gärna och skriver och signerar i timmar. Många återkommer och många som man har träffat genom åren minns man. Det är tack vare vår publik som vi fortfarande står på scenen efter femton år och har tio miljoner sålda skivor, menar Annika.
– Jag filmade mycket av våra resor i början. Varenda litet hotellrum i Sydafrika, Asien och Australien. Men sedan man har fått barn så har man så mycket annat att hålla reda på. När vi var i Indien så spelade vi där tre dagar innan Sting på en AIDS-gala. Sting hade 3000 besökare och vi hade 9000. Så häftigt med så mycket folk. Det var verkligen en upplevelse! Vi hade åkt dit för ett enda gig och det var helt fantastiskt.
– Då filmade Anders och sedan har han klippt ihop det med film från Rumänien. Anders som är från Stöde, utanför Sundsvall visar sig vara en riktig tusenkonstnär. När han inte producerar musik så målar han tavlor eller drar en vals med dragspelet som har hängt med sedan 7-års åldern, då han lärde sig spela.
– På den tiden var det ju inte så tufft med dragspel, det var mera som ett trauma, skrattar Anders. När de andra grabbarna kom med sina coola elgitarrer eller viftade med trumpinnarna så kom jag med dragspelet. Det var en sådan där grej som gick i arv. Farfar spelade och farsan spelade, så det blev bara så. Men nu kan det vara ett riktigt bra partytrick.
– Nu kan dragspelet komma in från sidan, så där helt otippat. säger Anders och lägger på ett bländande smile. En annan sysselsättning som Anders försöker ta sig lite tid till är att måla porträtt.
– Han har gjort ett fantastiskt porträtt av oss, han har målat mig, Jens och Molly, det blev så fint. Han är helt grym, berömmer Annika. Jag har tjatat om att han ska måla en hel vägg hemma hos oss. Men det blir nog inte förrän vårskarven 2028 eller så, som tidsschemat ser ut nu.
– Men vi jobbar på det, säger Annika med ett leende. Det visar sig finnas en del andra talanger i gruppen. – Jag kan steka blodpudding på en sida, utbrister Jens och skrattet är i gång. Jens är uppvuxen i Falun och Annika är född i Stockholm, men har rötterna från Härjedalen.
– Så det händer ju att vi härjar där uppe i landet och gärna då på skoter, säger Annika som har ett stort motorintresse.
– Jag har alltid gillat fart och har tävlingslicens i Formel Ford som jag körde en del nere på Mantorp och Anderstorp. Men, man lugnar ner sig när man får barn och det blir så mycket annat. Dessutom är det ju det här med att få tiden att räcka till.


Ny singel på gång

Under hösten så planeras både Rednex 15-årsjubileum och en ny skiva som beräknas vara ute under 2009.
– Material till plattan har vi haft sedan länge men vi undersöker olika intressenter och samarbetspartners, berättar Jens. Vi kommer ut med en singel lagom till jul i Sverige i alla fall. Den heter ”With bells on”!
– Vi har varit runt i Europa, Afrika, Asien och Australien och nu förbereder vi oss för USA, berättar Annika. Där finns ett väldigt stort intresse för Rednex. Vi har inte gett oss ut på någon turné där ännu, men vi har sålt skivor och haft musik med i tre Hollywoodfilmer. Det ska bli så kul att ge oss ut på den Amerikanska marknaden fysiskt efter femton år. De flesta som besöker oss på My Space är inte tyskar utan det är amerikanare och de längtar och har så mycket förväntningar.
– Vi känner oss redo för USA och vi ska ta dem med storm!
– Vi hoppas även på Skandinavien och har en del planer med en norsk TV-kanal. Det är mycket på gång och det ska bli spännande.
– När vi gör något i Sverige så vill vi gärna göra något annorlunda menar Annika. Vi har ett par spännande projekt och har också en vision om att bli mera stationerade på en scen här i Sverige. Det skulle kännas fantastiskt bra att få mera rutiner när vi är på hemmaplan. Vi får se vart nästa platta kommer att släppas först. Det kan bli USA, Europa eller Skandinavien. Det är för tidigt att säga än, men mycket kommer att hända inför nästa år då vi firar vårt 15-års jubileum. Då tänker vi slå på stora trumman.

Mer info: www.rednex.se[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.