Verksamheten växer på Long Valley Ranch

Tre år har passerat sedan vi besökte Long Valley och familjen Steiner/Gillström förra gången. Ranchen som har westernridskola, hästförmedling, avel och ”hästnära boende” på menyn var då precis nystartad. Hur har det gått? När Lucky Rider besöker dem denna gång är det treårsjubileum med öppet hus på den idylliska gården i Taxinge, några mil söder om Stockholm.

LR 4/2008
Text och foto: Lena Holmgren

[private]


En vit, bockande och tvådimensionell häst mot svart bakgrund välkomnar vid infarten till Long Valley Ranch. Bilar står parkerade utefter den smala grusvägen som kantas av vitsippor och inne på den kringgärdade gårdsplanen har en brokig skara människor samlats denna soliga eftermiddag i slutet av april. Här finns gamla och unga, här finns dressyrryttare, hästspekulanter, kommunalpampar och här finns de som kommit ända från Falun för att ta del av vad Long Valley har att erbjuda. Borta vid stallknuten doftar det gott från barbequen där hängivna entusiaster ser till att grillytan blir fin på såväl korv som hamburgare. Strax intill ligger saloonen och här serveras smaskiga våfflor med sylt och grädde. Utanför står en representant från Espree och redovisar vårdande hästprodukter och vid andra änden av stallet har hovslagare Sonny Palmqvist parkerat för att demonstrera hur det ska gå till när en häst får nya sliding-skor.
På en av stalldörrarna sitter en rad fastnitade A4-papper med information om hästar till salu. Helt omedvetna om detta faktum betar några av dessa objekt i de närliggande hagarna. Överallt är det liv och rörelse, hundar och ungar snirklar runt benen på besökarna. Fragmentariska minnesbilder ur Emil i Lönneberga dyker upp på näthinnan, inte minst när jag sneglar upp på höjden mot det röda, pittoreska boningshuset. Där i sluttningen sprätter en liten flock bedårande höns vid knuten av ett vackert timrat uthus. Måhända är det snickarboa, fast här på gården finns ingen Emil, nej, här bor däremot tre stycken ”Idor”; Felicia 16, Filippa 14 och Engla 7. De sköter sig exemplariskt och hjälper till med sysslorna under jubileumsdagen medan pappa Henrik och mamma Jola pratar med gäster, visar försäljningshästar och presenterar ranchens avelsprogram. Minsta tösen Engla har putsat och flätat sin shetlandsponny Storm på morgonen för att han ska vara riktigt fin till ponnyridningen.


Fredrik Thomsson på besök

Dagen till ära så är en av Sveriges bästa reiningryttare här på besök. Det är Fredrik Thomsson, gotlänningen som sedan flera år är bosatt i USA och Oklahoma på ranchen Nedpoint Quarterhorses. Nedpoint är proffessionella på att transportera Quarter och Painthästar över hela världen och Fredrik är chefstränare där med Reining som specialitet. En av huvudattraktionerna under jubileet blir Fredriks uppvisning inne i ridhuset. Efter Henriks introduktion visar Fredrik prov på de olika moment som ingår i ett reiningmönster. Han rider på Long Valleys fina hingstar Boogies Pistol och Steppin Brenna, båda två futurityfinalister. När showen är avslutad blir Fredrik uppvaktad av flera vetgiriga ur den talrika publiken och han tar sig an dessa med stort engagemang.
Inte förrän framåt kvällningen när de flesta gästerna vänt kosan hemåt igen blir det möjligt att få en pratstund med Henrik. Han är upprymd över att dagen blev så lyckad.
– Det har varit helt fantastiskt, dels för att det kom så mycket folk och dels för att det var så många nya ansikten. Fredrik gjorde en proffsig och strålande uppvisning, dessutom har vi sålt alla hästar som var till salu, ler Henrik som tillfälligt bytt ut den egna ranchkepsen mot en från Nedpoint.

Hellre nöta sadel än sitta i flygplan

Det var familjen Steiner/Gillströms gemensamma intresse för hästar som för några år sedan konkurrerade ut ett stressigt men framgångsrikt liv inne i storstaden Stockholm. När gården i Taxinge blev till salu slog de till. Fastigheten var smått förfallen men Jola och Henrik såg en oslipad diamant bakom den slitna fasaden. Sedan 2005 har de med stor kraft och möda byggt upp och utvecklat en komplett westernanläggning för träning och utbildning av hästar och ryttare. Har de då ångrat sig någon gång?
Nähäe, kommer det klockrent från hjärtat på Henrik som menar att de i och för sig arbetar mer nu och inte är i närheten av de förmåner de hade tidigare, men de jobbar med något de brinner för.
–  Vi har fått mycket mer kvalitativ tid med barnen och framför allt så är vi hemma betydligt mer. För mig är det också så mycket roligare att nöta sadel än att sitta i ett plan med en bunt papper, skrattar Henrik som tidigare jobbade som marknadsansvarig för flera bolag och flög över hela Europa.


Inriktning och syfte

Med den egna erfarenheten som bas är ett av syftena med verksamheten på Long Valley Ranch att stressade storstadsmänniskor ska kunna komma hit och ta del av ljuvlig natur samtidigt som de får möjlighet att i egen takt och från grunden bekanta sig med westernriding. Henrik berättar att företaget under dessa tre år har utvecklats och blivit mycket större än de någonsin trodde.
– Det är vi förstås väldigt tacksamma över men samtidigt är vi noga med att försöka bevara den familjära känslan här på gården.
Huvudinriktningen på Long Valley är westernridskola och hästförmedling. Bortsett från några ponnyhästar är det endast Quarter och Paint som används i verksamheten.
–  För oss är det en stor del av attraktionskraften här. Vi vill att våra elever ska få prova på, träna och utvecklas med det material som är bäst lämpat för sporten. Vi satsar mycket på att hålla med väl utbildade hästar. Idag har vi fyrtio stycken på gården varav tio är våra egna, säger Henrik.
Ridskolan riktar sig till såväl nybörjare som rutinerade ryttare och man erbjuder kompetenta instruktörer för alla nivåer. Long Valleys strategiska läge lockar elever från Stockholm, Södertälje, Nyköping, Eskilstuna, Uppsala, ja kort sagt, max en timmes bilfärd härifrån. Kvalitet framför kvantitet genomsyrar verksamheten på ranchen som har valt att bara ha en ridgrupp per kväll med endast sex elever i varje. Detta system gynnar såväl häst som ryttare. Den enda nackdelen är att man inte har plats till alla som vill rida här. Men vid sidan av ridkoleverksamheten arrangeras också provapå-ridning, privatlektioner och specialdesignade clinics.


Inga kompromisser

–  Det finns två saker som vi aldrig kompromissar med och det är sadlar och hovvård. Hästarna skos slaviskt var femte till sjätte vecka. Sonny Palmqvist, vår legitimerade hovslagare varmskor och har en gedigen utbildning i bagaget. Vad sadlar anbelangar så använder vi oss uteslutande av Pullman och Continental. Det är sadlar som går att använda på flera olika hästar, som inte klämmer på ryggen och som bidrar till att eleverna hamnar i rätt balans. Vi kanske inte är Sveriges billigaste ridskola men vi vill säkerställa att de elever som kommer hit får nytta och glädje med det de betalar för, menar Henrik.


Växande hästförmedling

Det som har vuxit mest under de två senaste åren på ranchen är hästförmedlingen. Verksamheten har gott renumé och efterfrågan är stor. Den tyske tränaren Oliver Salzman hjälper till med kvalitetshästar i Europa och sedan 2007 har Henrik och Jola etablerat en god relation med Fredrik Thomsson och Nedpoint Quarterhorses.
– Fredrik har öppnat upp hela USA för oss. De hästar som kommer från honom är sådana som vi verkligen letar efter. De rör sig utmärkt, har bra mentalitet, är lyhörda och ridna med en otrolig mjukhet.
Henrik berättar att många av dem som börjar rida här blir väldigt inspirerade, både av ridningen och det sociala runt omkring. Av den första årskullen ridelever är hälften hästägare idag.
– Vi har ett stort flöde med kunder som både vill köpa och sälja sina hästar genom oss. Att förmedla häst är något som vi tar på största allvar. Sverige är ett litet land och gör vi fel kan vi lika gärna lägga ner. Veterinärbesiktning, röntgen, försäljningsavtal och alla papper i ordning gällande hästen är en självklarhet för varje individ som lämnar vår gård. Dessutom läggs stor vikt på att ryttare och häst passar varandra. Här finns ett stort utbud av hästar, så oftast hittar vi riktigt bra lösningar för alla parter och kundkategorier.


Träning och tävling

Samtliga i familjen rider, Jola är den som har längst erfarenhet av hästar och har en bakgrund inom den klassiska ridningen. Henrik började rida först 2001 men de senaste fyra åren sysselsätter han sig med detta på heltid. Hittills är det främst han och äldsta dottern Felicia som har gett sig ut på tävlingsbanorna. Det är disciplinen Reining som gäller. För att utveckla både sig själva, eleverna och hästarna så anlitar gården tränare som Oliver Salzman, Rick Le May och snart kommer förhoppningsvis även Fredrik Thomsson att ingå i tränarkåren.
– Jag får ofta höra att jag är en extrem teoretiker, jag vet precis hur allt ska utföras. Men med hästar är det så mycket inlevelse och känsla som måste till och det kan man bara få på ett sätt; tid, tid och åter tid. Mitt mål under 2007 var att göra en ”70-runda” vilket också inträffade med min tävlingshingst Steppin Brenna. Det är jag väldigt nöjd med och 2008 har jag tänkt ska bli min sista träningstävlingssäsong. Felicia är superduktig och har framtiden för sig. Hon började tävla 2007 och har gjort utmärkta resultat under sitt debutår. Engla är också ett lovande ämne och är specialist på att rida reiningmönster på sin lilla shettis. Mellandottern Filippa har stor talang men är lika intresserad av reptiler, hundar och musik, säger Henrik med ett leende i mungipan.


Hästnära boende

På ranchen finns välmöblerade stugor för övernattning och på den åttio hektar stora marken finns också möjligheten att investera i en tomt för den som vill. Olika boendeformer, eller ett så kallat ”hästnära boende”, är något som Henrik och Jola har arbetat med redan från start.
–  Det är ett stort attraktionsvärde med att bo här, underbar natur att ta del av och bara trettio minuters bilresa till centrala Stockholm. Man kan köpa sin egen tomt och bygga sitt eget hus men det finns också en gemensamhetsanläggning som är kopplad till varje fastighet, där det ingår en stallplats. Vi jobbar mot kommun och länsstyrelse. Deras tidsaxel är något längre än vad vår är men nu har vi kommit så långt att två fastigheter är byggda, fyra byggs i år och samtidigt planläggs elva stycken. När de är sålda har vi underlag att bygga nästa ridhus och nästa stall, säger Henrik kalkylerande.


Kreativ granne inom kort

Isabell Silverstolpe tillhör en av dem som kommer att bosätta sig här inom kort. Jag strålade samman med denna artonåriga blondin under eftermiddagen och hon visade sig vara en verbal tjej med stor målmedvetenhet och mycket energi. Hon berättade att familjen snart ska bygga på en avstyckad tomt strax intill Long Valley. För tillfället bor dem mitt i stan på Södermalm men har ett par av sina quarterhästar här. Isabell passade på att göra lite reklam för SRHyA, den ungdomsorganisation inom SRHA som är nystartad och som hon är initiativtagare till.
–  Jag har varit över i USA och haft kontakt med representanter där för att se deras arbete i NRHyA. De uppmuntrade vårat initiativ och ser fram emot ett internationellt samarbete. SRHyA är världens första dotterorganisation till NRHyA. Under kommande NRHA EM på Bökeberg den 11-13 juli ska vi göra en kampanj och försöka locka fler europeiska länder att starta ungdomssektioner och det vore väldigt roligt om vi kunde få ett framtida utbyte av varandra med aktiviteter och annat, sade Isabel och uppmanade intresserade ungdomar att höra av sig till henne för mer information.
Om alla nya grannar är lika engagerade kommer det att sjuda över av kreativ hästanda i denna del av Sörmland. Fast Henrik understryker att man behöver inte vara hästintresserad för att flytta hit. Man kan hyra ut sin stallplats och få en lägre boendekostnad, om man hellre vill det.


Gemenskap och rutin

På Long Valley Ranch värnar man om att alla kunder, elever, hästägare och gäster ska ha roligt, trivas och känna gemenskap. Här arrangeras resor av olika slag, man har ett ”horsekeeping”-system där hästskötare verkligen får känna på hur det är att ha häst innan det blir en realitet, man har något som kallas ”Go Show” vilket innebär att ryttare får all den hjälp och stöd de behöver under tävlingssammanhang. Ranchen har startat en klubb som är ansluten till WRAS och föreningen har på bara ett år bortåt sextio medlemmar. Det lukrativa näringslivet i området har också skapat många samarbetspartners.
–  Det som är skönt idag jämfört med för tre år sedan är att vi har en fungerande anläggning och att vi har fått sådan rutin på det vi gör. Oavsett om det handlar om att arrangera en kick-off eller kanske ta hand om tjugo dressyrryttare som vill prova på westernridning så vet vi vilket upplägg vi ska ha för att folk ska bli nöjda, menar Henrik.
I månadsskiftet mars/april var familjen över till USA och hälsade på hos Fredrik på Nedpoint Quarterhorses. Det besöket resulterade i en beställning av inte mindre än nio toppstammade reininghästar. I skrivande stund har dessa landat i Svergie och några av dem är redan sålda.
Henrik och Jola har massor med framtidsplaner. Om ett antal år hoppas de bland annat på en eventuell tävlingsanläggning. Med tanke på hur imponerade kommunalpamparna var tidigare under dagen kanske detta inte är någon utopi.

För mer info: www.longvalley.se[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.